Culorile și materialele care îți transformă casa – 20 noiembrie 2023
Înainte de renovare sau în timpul proiectării noii case este foarte ușor să ne lăsăm influențați de arhitecturi, nuanțe și elemente decorative cu care luăm contact în timp ce căutăm inspirație pentru casa de vis. În aceste condiții, riscăm să aducem laolaltă prea multe detalii care ies în prim-plan, uitând că acestea sunt practic evidențiate în sursele de inspirație de subtilitatea decorului care face un pas în spate, lăsând să strălucească doar acele elemente care ne-au atras atenția. Ce se întâmplă dacă tratăm fiecare element al fațadei ca un superstar? Ne putem trezi într-o casă cu de toate, care nu se evidențiază practic prin nimic.
Cum să alegi profilele ferestrelor în funcție de stilul tău
Ferestrele sunt elementele care dau personalitate unei locuințe. Dacă nu te convinge această afirmație, adu-ți aminte de acele case vechi care afișează un perete întreg lipsit de ferestre. Au fost construite ”perete în perete” cu locuința învecinată, așa că ferestrele nu-și aveau rostul la momentul respectiv, iar după demolarea casei de alături a rămas la vedere un perete gol cu aspect de zid defensiv. Uneori se mai încearcă acoperirea acestor pereți exteriori cu un graffiti artistic, dar nici această metodă nu pare a reuși să ascundă pe deplin senzația că lipsește ceva. Acel ceva sunt ferestrele, iar alegerea formei acestora, a dimensiunilor potrivite și a nuanțelor estetice pentru toc și cercevea, încântă privirile celor care trăiesc în locuința respectivă. În ceea ce privește stilul, cel personal este important, dar trebuie să țină cont și de ce se întâmplă în jur. Cu alte cuvinte, dacă stai într-un bloc în care doar profilele ferestrelor tale ar avea o culoare diferită, gândește-te bine dacă nota discordantă s-ar integra armonios. La casă, pe lângă cromatică, ia în calcul și forma ferestrelor, precum și arhitectura specifică străzii pe care urmează să te muți. Dacă viitoarea ta casă va ieși din tipare, este bine să o facă logic, cu o motivație și un sens.
După ce ți-ai schițat tot ce ține de forma, dimensiunile și culorile ferestrelor, și înainte să te apuci de treabă, este bine să mai știi un lucru – nu orice profil este maleabil, rezistent și personalizabil, în același timp. Așadar, mai ales în cazul proiectelor ce implică ferestre mari, cu arcadă sau forme atipice și nuanțe originale, este indicat să alegi un profil rezistent și un producător serios de tâmplărie din PVC. La VEKA, aceste detalii sunt bine-cunoscute, de aceea toate profilele sale pentru ferestre și uși termoizolante sunt exclusiv de Clasa A, au o durată de viață estimată la 50 de ani și sunt puse în operă doar de parteneri acreditați de grupul german.
Alege dintr-o gamă variată de culori
În ceea ce privește culorile, este practic imposibil să nu găsești la VEKA nuanța pe care ți-o dorești. Pentru toate profilele de Clasa A destinate ferestrelor și ușilor eficiente energetic, ai la dispoziție peste 50 de folieri în culori RAL și imitații de esențe lemnoase. Dacă se întâmplă cumva să nu găsești exact codul de culoare pe care îl cauți, poți alege placarea cu aluminiu a profilelor și vopsirea electrostatică în orice culoare RAL. Dacă îți dorești și mai mult, nuanțele unice și textura catifelată a tehnologiei VEKA SPECTRAL ar putea fi răspunsul, dar ține cont că această opțiune este rezervată profilelor VEKA din gama superioară, precum SOFTLINE 82 și SOFTLINE 76MD pentru ferestre, sau VEKAMOTION 82 pentru uși termoizolante din sticlă.
Forma ferestrelor poate schimba radical aspectul încăperilor
Ferestrele cu forme atipice sunt foarte atrăgătoare când sunt privite din exterior și dau un aspect aparte fațadelor, atunci când sunt montate în locul potrivit. Spre exemplu, ferestrelor cu arcadă le stă foarte bine cu șprosuri și montate într-o cameră de zi, acolo unde se pot dezvolta în voie pe înălțime. Acest tip de fereastră este unul practic și atrăgător, atât din exterior, cât și din interior. În schimb, o fereastră cu formă rotundă este mai puțin practică din interior, datorită lipsei unui pervaz plan și a provocărilor ce țin de manevrarea acesteia pentru deschidere. Astfel de ferestre se pretează în mansarde, pe casa scărilor și în acele încăperi unde o fereastră cu deschidere pivotantă nu ridică probleme. În categoria ferestrelor atipice mai intră și ferestrele asimetrice, care iau această formă pentru a valorifica cât mai mult din suprafața peretelui exterior. Și acestea sunt des întâlnite în mansarde, camere cu dimensiuni reduse în care se impune prezența unei ferestre sau în camerele în care se dorește maximum de iluminare naturală, dar montarea unei uși din sticlă, din perete în perete, nu este posibilă.
Ce trebuie precizat în legătură cu ferestrele de formă atipică este faptul că ele reprezintă un adevărat test pentru profile, chiar și atunci când depășesc cu puțin suprafața de 1mp. Datorită limitărilor ce țin de punctele de prindere toc-cercevea și a distribuției neuniforme a sarcinii, profilul acestor ferestre trebuie să fie mai rezistent la smulgerea șuruburilor, la torsiune și la îmbinări. Mulțumită peretelui exterior de 3mm, profilele VEKA se adresează perfect acestor puncte nevralgice, oferind 20% mai multă rezistență la smulgerea șuruburilor, 12% mai multă rezistență la torsiune și fiind cu 20% mai rezistente la ruperea la colțuri, în comparație cu un profil din clasa inferioară B. Așadar, indiferent de formele îndrăznețe pe care le alegi, poți conta pe rezistența ferestrei tale cu profil VEKA de Clasa A. Nu în ultimul rând, dacă ai dubii în privința culorilor și a formelor potrivite pentru ferestre, oscilezi între ferestre mari și o ușă culisantă din sticlă, ori dacă te întrebi care este maximul de eficiență pe care ți-l poate oferi o fereastră cu profil de Clasa A, apelează cu încredere la un specialist VEKA din zona ta. Opțiunile sunt multe și e greu să fii original urmând trenduri, așa că sfatul unui specialist, croit exact pe dorințele tale, este mult mai util decât informații sumare despre ce mai este la modă în construcții și arhitectură.