
Orientarea ferestrelor și eficiența energetică – 23 octombrie 2023
Accesul clădirilor pentru locuit la lumină solară este o problemă atât de importantă, încât este reglementată legislativ prin Ordinul Ministerului Sănătății nr. 119/2014. Conform acestuia, amplasarea unei clădiri trebuie să permită iluminarea naturală a fiecărei camere de locuit din clădire, și din locuințele învecinate, timp de cel puțin 1 oră și 30 de minute în data de 21 decembrie (solstițiul de iarnă).
Așadar, problema amplasării locuinței în raport cu soarele, repartizarea camerelor în planul casei, dimensiunea și orientarea ferestrelor, sunt mai mult decât opțiuni ce țin de gusturi. Sunt alegeri care ne influențează confortul, sănătatea fizică și sănătatea mintală, sau cum se spune mai nou, starea generală de bine.
Avantaje și dezavantaje pentru amplasarea ferestrelor pe partea sudică sau nordică
Începem prin a menționa că amplasarea ferestrelor pe toate fațadele clădirii, astfel încât fiecare cameră să beneficieze de lumină naturală și aerisire, este o idee foarte bună, mai ales când alegi ferestre și uși termoizolante de clasa A. Aspectul de care trebuie ținut seama este mai degrabă așezarea camerelor în funcție de orientarea pereților exteriori ai acestora.

Revenind la influența punctelor cardinale, este bine cunoscut faptul că partea sudică este cea mai expusă la lumina solară. Camerele cu perete pe această latură sunt cele în care se petrece mult timp pe timp de zi, precum camera de joacă a copiilor, living, cameră de zi sau camerele de lucru. Pentru a profita din plin de lumina solară, camerele cu perete sudic trebuie să aibă ferestre mai mari, mai multe sau ușă din sticlă. Pentru a păstra confortul fără a diminua eficiența energetică, este indicat ca ferestrele și ușile sudice să fie prevăzute cu geam tripan, gaz inert, geam Low-E și filtru UV.
În ceea ce privește latura nordică, aceasta are cea mai redusă expunere la lumină și este ideală pentru dormitoare, permițând un somn liniștit și pe timp de zi. Alte spații care stau bine pe această parte a casei sunt cămările și spațiile pentru depozitare. Cum razele soarelui nu prea ajung pe aici, nu este necesară amplasarea ferestrelor de mari dimensiuni, decât în cazul în care priveliștea cere o deschidere mai largă. Chiar dacă expunerea nordică înseamnă mai mult confort pe timp de vară, iernile pot deveni mai răcoroase decât în restul casei. Prin urmare, și pe nord sunt recomandate ferestrele sau ușile culisante cu trei foi de sticlă.
Avantaje și dezavantaje pentru amplasarea ferestrelor pe partea estică sau vestică
Durata de timp în care pereții estici și cei vestici primesc lumină solară directă pe parcursul unei zile este aproximativ egală. Diferența este că peretele estic o primește dimineața, iar cel vestic, spre seară. Camerele cu pereții orientați către aceste puncte cardinale sunt în general preferate pentru gătit și igienă, adică pentru bucătării și băi. În cazul caselor cu ocupanți matinali, camerele cu perete estic pot fi rezervate și dormitoarelor, momentul trezirii fiind mai plăcut și mai energic într-o încăpere luminoasă, plină de energie pozitivă.

Ce dimensiune să alegi, în funcție de orientare
Odată cu apariția ferestrelor și a ușilor termoizolante cu un grad ridicat de eficiență termică, problema dimensionării ferestrelor în funcție de orientare a încetat să mai fie o problemă. Dat fiind că tâmplăria VEKA de clasa A rezistă până la 50 de ani, chiar și cu cele mai grele opțiuni de vitraj, iar o draperie reduce sau blochează imediat lumina solară, mărimea ferestrelor ține mai mult de aspectul exterior pe care și-l dorește beneficiarul. Ce trebuie reținut, este că suprafețele mari din sticlă, ca cele ale ușilor glisante, pot scădea eficiența termică a unei case dacă pachetul din sticlă nu este ales corespunzător. Așa că, dacă nu vrei să ai dezamăgiri din primul an în care te muți în noua casă, îți sugerăm să apelezi la experiența și serviciile partenerilor VEKA când vine vorba de ferestre termoizolante, și să-i întrebi de sistemul de uși culisante VEKAMOTION atunci când simți nevoia să îți lărgești orizonturile.