image

Rezistența estimată la 50 de ani a sistemelor VEKA înseamnă și peste 50 de ani de dezvoltare sustenabilă – 23 aprilie 2024

Concepte precum conservarea resurselor, utilizarea acestora cu randament maxim și reutilizarea eficientă au existat de multă vreme și stau la baza multor afaceri de succes. Astfel de afaceri își construiesc reputația pe parcursul a zeci de ani, au mereu în vedere calitatea produsului oferit și stabilesc legături strânse cu parteneri de durată. Respectând aceste valori fără întrerupere, o mică afacere de familie crește organic și poate deveni în timp un lider al sectorului în care activează. Un exemplu este grupul german VEKA, ajuns lider în segmentul sistemelor de Clasa A pentru ferestre și uși termoizolante, după ce a investit timp de zeci de ani în producție eficientă, cercetare, economie circulară și oameni. Toate aceste principii se reunesc în prezent sub umbrela sustenabilității, însă în urmă cu 30 de ani, când VEKA inaugura primul său centru de reciclare, și cel mai avansat din Europa acelor vremuri, puține companii intuiau importanța unor astfel de investiții. De atunci, în centrele de reciclare VEKA au fost procesate peste 25 milioane de ferestre, devenind materie primă pentru o mare parte din sistemele de Clasa A produse de grupul german.

Pe lângă circularitate, eficiența energetică a producției și utilizarea ingenioasă a resurselor naturale, au jucat roluri esențiale în dezvoltarea VEKA. Mai exact, grupul german a reușit în perioada 2001-2023 să-și reducă la 50% consumul de energie aferent extrudării și a implementat metode creative de utilizare a resurselor naturale, precum captarea apei de ploaie și folosirea ei în procese care necesită răcire.

Cu toate acestea, sustenabilitatea unei companii presupune un efort continuu, și nu poate fi atinsă în proporție de 100% luând în calcul doar propriile operațiuni. Astfel, următorul punct de reper în strategia de sustenabilitate VEKA este angajamentul de atingere a neutralității climatice, pe tot lanțul valoric, până în 2045. În acest sens, departamentul CSR al VEKA a demarat calculul amprentei de carbon a întregului grup și pregătește cadrul necesar analizei emisiilor aferente Domeniului 3. Emisiile Scope 3, denumite și emisii indirecte, sunt cele mai greu de evaluat, deoarece se produc în afara companiei. În cazul VEKA, acestea includ emisii generate de furnizori, transport și distribuție, producția tâmplăriei, procesarea deșeurilor și altele.

O astfel de politică a raportării și atingerea neutralității climatice sunt cu atât mai importante cu cât activitatea VEKA este strâns legată de sectorul construcțiilor, o industrie care se află în topul generatorilor de emisii, în timp clădirile rezultate stau în topul marilor consumatori de energie. Pentru a contribui la reducerea amprentei lăsate de aceste segmente, pe lângă exemplul de bune practici în materie de raportare și neutralitate climatică, VEKA își aduce aportul și prin întreaga sa gamă de produse sustenabile și cu eficiență energetică ridicată, pe care le pune pe piață. Iar acest aspect este poate cel mai important în ceea ce privește sustenabilitatea fiecăruia dintre noi, a comunităților și a economiilor. Cu cât consumăm mai puțin, cu atât conservăm mai multe resurse, iar o fereastră cu sistem VEKA de Clasa A, durabilă și eficientă, înseamnă până la 50 de ani în care ferestrele și ușile nu devin deșeuri, până la 50 de ani de energie economisită și până la 50 de ani de confort.

În plus, casele viitorului despre care se vorbea în urmă cu doar câțiva ani sunt deja o realitate. Acestea sunt denumite pe scurt case nZEB (Nearly Zero Energy Buildings) și au specificații de eficiență energetică destul de restrictive, atât în cazul clădirilor noi, cât și în cazul renovărilor. Totodată, acest tip de case devin pe zi ce trece un standard pentru tot mai mulți dezvoltatori. Referitor la cerințele nZEB pentru ferestre, vestea bună este că acestea pot fi întrunite cu orice sistem VEKA de Clasa A, atât timp cât se alege și pachetul de geam corespunzător. Vestea și mai bună este că cerințele nZEB de eficiență pot fi chiar depășite cu sistemele VEKA, ceea ce duce la economii mai mari de energie și, implicit, costuri mai mici cu încălzirea și răcirea locuințelor. Spre exemplu, o fereastră cu sistem VEKA SOFTLINE 82, pachet de geam cu trei foi, umplere cu gaz inert, tratament Low-E și filtru UV, poate ajunge la un coeficient de transfer termic de numai 0,67 W/m²K, suficient chiar și pentru case pasive.

Sistemul este prevăzut cu perete exterior de 3mm, la fel ca toate profilele VEKA, poate fi personalizat cu peste 50 de folieri și poate fi placat cu aluminiu pentru un plus de protecție. Iar dacă îți dorești ca ferestrele tale să aibă un aspect cu totul deosebit, întreabă un partener certificat VEKA despre tehnologia exclusivă VEKA SPECTRAL.

Ți-a plăcut? Dă un share pe

Solicită ofertă
mail