Sunt profilele PVC sustenabile? – 8 noiembrie 2021
Protejarea mediului înconjurător și adoptarea unui stil de viață sustenabil au ajuns să fie probleme tot mai presante, pe măsură ce schimbările climatice au devenit o realitate ce nu mai poate fi ignorată sau contestată. Sustenabilitatea este în momentul de față o obligație atât pentru industrie cât și pentru fiecare consumator în parte, iar pentru a readuce planeta pe calea cea bună este nevoie de implicarea fiecăruia dintre noi.
Grupul german VEKA își aduce contribuția la protejarea mediului, având la bază trei direcții precise: producție eficientă, eficiență termică a profilelor și reciclare. Eficiența în producție oferă rezultate palpabile în fiecare an, VEKA investind constant în cercetare, dezvoltare și adoptarea rapidă a celor mai inovatoare tehnologii și procese de producție. În același timp, o fereastră eficientă termic pe termen lung, precum cele produse cu sisteme clasa A de la VEKA, continuă să economisească energie zi de zi, timp de până la 50 de ani. Astfel, se consumă mai puțină energie pentru încălzirea sau răcirea locuințelor, în atmosferă ajung mai puține noxe și sunt conservate mai multe resurse naturale. Al treilea pilon, previne risipirea PVC-ului ieșit din uz. Prin centrele sale de reciclare, VEKA reintroduce PVC-ul în circuit, redându-i calitățile bine-cunoscute indiferent de provenința acestuia.
Ce materiale sunt folosite în „construirea” unui profil PVC? Cum sunt obținute aceste materiale?
PVC-ul este un produs ce are la bază combustibilii fosili. Pe scurt, acești combustibili trec prin mai multe faze de procesare, dând în cele din urmă naștere policlorurii de vinil, mai exact PVC-ului în stare pură. Acesta este trimis fabricilor care produc piese din PVC, unde este amestecat cu aditivi care îi sporesc rezistența, topit și extrudat prin matrițe specifice. Pentru mai multe informații despre cum fabrică VEKA profile PVC de clasa A, te rugăm să consulți articolul dedicat.
Materialele folosite sunt reciclabile? Atât profilele din PVC, cât și sticla, chederele sau feroneria sunt reciclabile, iar acest proces consumă mai puțină energie și produce mai puțin CO2 decât obținerea lor de la zero. Mai mult, în urma reciclării, aceste materiale își păstrează proprietățile și produsele finite au aceleași caracteristici ca unele obținute direct din materie primă. Comparând profilele din PVC cu cele din lemn sau aluminiu, toate au durate de viață relativ asemănătoare. În schimb, lemnul nu mai poate fi reutilizat în aceleași scopuri, iar aluminiul este net inferior în ceea ce privește termoizolarea. Practic, sustenabilitatea unei ferestre trebuie privită în ansamblu, iar o analiză completă a eficienței trebuie să aibă în vedere întregul circuit, începând cu producția, continuând cu beneficiile aduse consumatorilor pe termen lung și încheind cu capacitatea de reutilizare a materialelor din care este construită.
Importanța reciclării ferestrelor cu profile din PVC a fost intuită de VEKA încă din anul 1993, când grupul german a inaugurat în Behringen cel mai mare și modern centru de reciclare din Europa destinat reciclării ferestrelor vechi din PVC. De atunci, compania și-a intensificat eforturile, deschizând centre de reciclare în Anglia și Franța. Totodată, centrele de reciclare VEKA nu se adresează doar profilelor marcă proprie, ci deservesc orice companie care produce, colectează sau reciclează ferestre și uși din PVC.
Fabricile VEKA au un „proces verde” de construire a profilelor PVC?
VEKA aplică principiul economiei circulare de mai bine de 25 de ani. Acest principiu înglobează reducerea energiei folosite de utilaje, generarea de energie din resurse verzi, utilizarea responsabilă a apei și reutilizarea acesteia, cât și reciclarea tuturor materialelor incluse în procesul de producție. Mai exact, două dintre fabricile grupului VEKA din Germania folosesc 100% energie verde, în ultimii 5 ani VEKA plc Burnley (Marea Britanie) și-a redus emisiile de carbon cu 14.815 tone, a redus semnificativ consumul de energie și a reciclat 35.500 de tone de PVC, iar acoperișul VEKA AG Senderhorst, de unde vin și profilele comercializate în România, este acoperit aproape în totalitate cu panouri fotovoltaice.
În ceea ce privește reciclarea, grupul VEKA a reciclat până acum peste 25 de milioane de ferestre vechi din plastic, PVC-ul rezultat fiind folosit apoi în extrudarea unor profile ce ar ajunge la producția a peste 25 de milioane de ferestre, reducându-și în același timp emisiile de carbon cu 78.000 de tone.
Acestea sunt doar câteva dintre rezultatele recente ale VEKA și se alătură eforturilor continue de adoptare a unui proces de producție cât mai sustenabil.
Ce reprezintă programul VinylPlus®?
Un angajament în plus asumat de grupul VEKA este aderarea la VinylPlus, un program ale cărui reguli sunt modificate permanent, în vederea atingerii celor mai înalte performanțe în sustenabilitate. Eticheta VinylPlus® este acordată producătorilor de profile PVC care doresc în mod voluntar să fie evaluați conform acestui program, iar cerințele sale depășesc normele legislative. Așadar, VinylPlus® nu este impus prin nicio legislație, ci este o normă de responsabilitate ce are în vedere cele mai înalte practici de conduită care pot fi adoptate de o companie din industria PVC. Nu în ultimul rând, VEKA este membru fondator al acestui program și s-a numărat printre primele șase companii producătoare de profile din PVC pentru ferestre și uși care au primit distincția VinylPlus®.
Pentru un plus de confort, sustenabilitate și economii energetice, apelează la unul dintre partenerii VEKA.