image

Ce trebuie să știi despre îngrijirea ferestrelor VEKA – 16 iunie 2021

Sistemele exclusiv clasa A de la VEKA sunt proiectate și fabricate astfel încât să ofere un confort sporit, pe termen lung. Imediat după montarea lor vei observa diferența față de cele din clase inferioare, iar trecând de la un anotimp la altul, vei aprecia și mai mult calitatea superioară a soluțiilor VEKA.

Cum îngrijim ferestrele VEKA?

Ferestrele sunt elemente expuse intemperiilor, schimbărilor de temperatură, poluării și razelor solare. În aceste condiții, ele au nevoie de îngrijire periodică pentru a-și îndeplini cu succes misiunea. Profilele clasa A sunt proiectate să aibă o rezistență sporită, dar pentru a atinge o durată de viață estimată la 50 de ani mai ai nevoie de două lucruri: reglaje periodice și un minim de întreținere.

Recomandări de curățare și întreținere a ferestrelor VEKA:

  • Curăță profilele cu o lavetă moale, apă călduță și detergent cu PH neutru. Dacă este posibil, evită detergenții cu parfum și coloranți. În cele mai multe cazuri vei observa că profilele se curăță foarte ușor și fără detergent, așa că poți renunța la acesta;
  • În cazul murdăriei dificile, utilizați doar detergenți destinați profilelor din PVC;
  • NU utilizați detergenți abrazivi, lavete aspre, bureți duri sau perii tari;
  • NU utilizați niciodată solvenți, diluanți, înălbitori sau detergenți cu alcool. Aceștia pot dizolva parțial PVC-ul și fac vulnerabilă suprafața profilelor;
  • NU utilizați aparate de curățat cu aburi. Acestea pot înmuia PVC-ul și îi scad rezistența.

Această curățare ușoară trebuie făcută când praful sau murdăria devin vizibile pe suprafața profilelor și a geamurilor. Pe lângă acest tip de întreținere, asigură-te că ai curățat orificiile de evacuare ale  apei.

Care sunt semnele că trebuie făcută o inspecție profesională?

În funcție de recomandările furnizorului de feronerie, asigură-te că periodic un profesionist inspectează tâmplăria și realizează reglajul fin al închiderilor. Zidăria lucrează exercitând presiuni asupra ferestrei. Mai mult, folosirea incorectă a ferestrei sau repetarea ciclurilor de îngheț-dezgheț pot afecta buna funcționare a feroneriei. Astfel, se ajunge în situația în care mânerul ferestrei se acționează tot mai greu, apare frecare între ramă (cercevea) și toc, zgomotul de afară se aude și cu fereastra închisă sau simți curent. Aceste probleme pot fi evitate dacă fereastra este întreținută și utilizată corespunzător, iar vizita unui profesionist poate însemna o investiție în prelungirea duratei de viață.

Cele mai frecvente cauze care duc la funcționare necorespunzătoare sunt:

  • Forțarea la închidere/deschidere, când mânerul nu este în poziția corectă;
  • Întreținerea precară a ferestrelor (curățare, lubrifiere, etc.);
  • Rame (cercevele) care lovesc puternic și repetat tocul sau peretele, din cauza curentului de aer;
  • Plasarea și uitarea unor obiecte pe toc, care opun rezistență și deformează profilele la închidere;
  • Agățarea unor obiecte grele de mânerul ferestrei sau de fereastra deschisă.

La ce interval de timp trebuie făcută o inspecție profesională?

În primul rând, atunci când achiziționezi tâmplăria asigură-te că ai aflat de la partenerul VEKA recomandările sale pentru întreținere. Producătorul tâmplăriei este cel care poartă responsabilitatea asupra garanției și eventualei post-garanții a tâmplăriei. Acesta folosește sisteme VEKA în realizarea ferestrei, dar mai apelează și la alți furnizori pentru celelalte componente (feronerie, sticlă, etc.), așadar cunoaște în amănunt soluția tehnică aleasă și îți poate face recomandări specifice.

De regulă, prima inspecție profesională ar trebui făcută la aproximativ un an după montaj, iar următoarele în funcție de sfatul specialistului. Dar dacă se constantă apariția unor defecțiuni, precum cele descrise mai sus, indicat este să se apeleze în cel mai scurt timp la un profesionist. Unele probleme, aparent minore, dacă nu sunt remediate rapid pot duce la reparații costisitoare sau chiar la înlocuirea ferestrei.

Care sunt produsele de curățenie recomandate pentru profilele PVC?

Ungerea mecanismelor de închidere trebuie realizată cel puțin o dată pe an, iar curățarea geamurilor și a profilelor, ori de câte ori este necesar. Dacă această curățare se realizează în mod regulat și la intervale scurte, în general o lavetă umedă este tot ce-ți trebuie. Pentru murdăria dificilă, mai poți folosi și un detergent lichid, neabraziv, pentru PVC.

La final, nu uita un aspect deosebit de important: după montaj asigură-te că ai îndepărtat rapid folia de protecție a profilelor. Ea protejează doar la transport și nu este făcută să stea mult în soare, cerneala de pe ea putându-se transfera pe suprafața ferestrei.

Ți-a plăcut? Dă un share pe

Solicită ofertă
mail