
Cum îți pregătești casa pentru montajul noilor ferestre termoizolante de Clasa A – 20 februarie 2025
Când apelezi la specialiști în fabricarea și montajul ferestrelor termoizolante cu sistem VEKA, totul decurge rapid, conform planului și cu un minim de efort din partea ta. Practic, tot ce trebuie să faci este să contactezi un partener VEKA din zona ta, să îi furnizezi adresa construcției unde vrei să instalezi noile ferestre sau uși termoizolante de Clasa A și să stabiliți detaliile primei întâlniri. În timpul primei vizite, specialistul va efectua măsurători și va face o evaluare primară a soluțiilor tehnice care se impun. În continuare, veți discuta despre nivelurile de confort termic și fonic pe care ți le dorești, despre culori și opțiuni de foliere pentru tâmplărie, cât și despre accesorii precum clapete de ventilație, plase anti-insecte, vitraje anti-efracție, feronerie cu protecție pentru copii ș.a.m.d. După ce sunt clarificate toate aceste detalii, vei primi oferta de preț care include toate informațiile referitoare la elementele ce compun viitoarele tale ferestre și uși termoizolante, precum dimensiuni, performanțe termice și acustice tipologii de deschidere și accesorii. Indiferent de vârsta construcției, montajul se efectuează în general la fel, însă există și mici diferențe.

Ferestre de Clasa A pentru case noi
Când ai nevoie de ferestre pentru o construcție nouă, măsurătorile au o importanță deosebită. În aceste situații, nu te grăbi niciodată să comanzi ferestre și uși luând ca repere cotele din plan. De cele mai multe ori, vei constata diferențe între proiect și realitate, iar abateri chiar și de 1-2 cm pot îngreuna și întârzia montajul. Dacă apelezi la un specialist VEKA pentru producție și montaj, totul este sub control. Însă, dacă te-ai hotărât doar să comanzi ferestrele și să faci montajul în regim propriu, ceea ce noi nu recomandăm deoarece ferestrele pot fi afectate negativ de un montaj defectuos, plasează comanda doar după ce ai pereții în picioare și poți măsura exact dimensiunile golurilor. În ambele cazuri, ce poți face ca să câștigi timp este să contactezi în prealabil firma de tâmplărie pentru a comunica detaliile legate de forme, culori și performanță, iar în baza planului să primești o ofertă de preț estimativă. Astfel, în momentul când se fac măsurătorile exacte, vei primi mai rapid oferta finală, iar producția, livrarea și montajul vor urma planificarea stabilită.
Un alt aspect de care trebuie ținut cont este că tâmplăria trebuie montată în cel mai scurt timp după recepție, în mod ideal, chiar în aceeași zi. Asta deoarece depozitarea improprie poate duce la deformări ale profilelor, zgârieturi și pătare ca urmare a contactului cu diferite soluții și solvenți care se găsesc la tot pasul pe un șantier de construcții.

Nu în ultimul rând, îndepărtarea foliei de protecție a profilelor rămâne o regulă pe timp de vară, chiar dacă lucrările de construcție și finisajele sunt departe de a fi terminate. Motivul este acela că foliile care vin aplicate pe tâmplărie prezintă informații imprimate, iar expunerea îndelungată la soare poate duce la transferul pigmenților și pătarea profilului. Totuși, pentru a proteja noile ferestre și uși poți folosi o folie rezistentă care să acopere întreg golul de zidărie sau doar elementul propriu-zis. În cel de-al doilea caz, folosește pentru fixarea foliei pe profil doar scotch din hârtie sau bandă adezivă pentru PVC, rezistentă la temperaturi înalte, care se desprinde ușor și nu lasă urme. Tot la acest capitol, pe piață există mai multe soluții de folie lichidă ce se poate aplica pe tâmplărie și care pot proteja ferestrele de „accidentele” cu vopsea sau alte elemente de zidărie. În acest caz, recomandăm consultarea instrucțiunilor furnizorilor de folie lichidă, care vor preciza dacă sunt compatibile sau nu cu tâmplăria din PVC.
Upgrade la Clasa A pentru case și apartamente
Pentru înlocuirea vechilor ferestre cu ferestre termoizolante de Clasa A, etapele principale sunt aceleași: măsurători, agrearea ofertei și montaj. Ceea ce diferă în cazul caselor deja locuite este că trebuie eliberat spațiul din jurul ferestrelor. Astfel, pentru ca montajul să se desfășoare fără întârzieri, este indicat ca mobilierul din jurul ferestrelor să fie îndepărtat, perdelele și jaluzelele date jos, mocheta, dacă există, scoasă din cameră, iar ghivecele cu flori luate de la pervaz. Eliberarea spațiului este necesară și în cazul balcoanelor ce urmează a fi închise sau unde se înlocuiesc ferestrele, multe dintre aceste funcționând și ca mici depozite. Motivele acestor pregătiri sunt crearea spațiului necesar pentru demontarea ferestrelor vechi și instalarea celor noi, dar și protejarea bunurilor, în timpul înlăturării vechilor ferestre generându-se destul de mult praf. Pentru o și mai bună protecție la praf, se poate crea un paravan din folie sau cearceafuri vechi în jurul ferestrei, pe o rază de 1,5…2m. Acest paravan va fi util și în timpul lucrărilor de finisaj, atunci când șlefuirea gletului produce foarte mult praf fin, așa că nu te grăbi să scapi de el.

Ce mai trebuie știut este că reparațiile golului de zidărie nu pot fi începute imediat după montajul noilor ferestre. Ca să nu întâmpini probleme, este bine să aștepți cel puțin 24 de ore, timp în care lași ferestrele închise. Procedând astfel, lași destul timp spumei poliuretanice să își încheie procesul de expansiune și să se întărească pentru a putea fi tăiată. În același timp, ținând ferestrele închise, eviți riscul de deformare a tocului sub presiunea spumei. În caz că ai planificat reparațiile la mai mult de 24 de ore, nu te grăbi să tai spuma. Excesul joacă rol de strat protector și este bine să fie îndepărtat chiar înainte de începerea reparațiilor. Pentru a-ți proteja investiția în timpul finisajelor, poți aplica peste ferestre o folie prinsă de toc cu scotch din hârtie. Nu fă improvizații precum deschiderea ferestrei și fixarea foliei între toc și cercevea, deoarece riști să deteriorezi garniturile și elementele de feronerie.

Un ultim sfat este acela că, dacă nu te simți confortabil cu ruleta în mână, e recomandat să apelezi la specialiști în tâmplărie PVC, ferestre termoizolante și uși culisate de exterior, care să te asiste de la început și până la bun sfârșit. Nu căuta sfaturi prin vecini sau pe net și nu insista că măsurătorile tale sunt corecte. Pe lângă lungime și înălțime, ferestrele au și adâncime constructivă care poate lua valori destul de mari în cazul unor sisteme precum SOFTLINE 82 (82 mm), lucru care poate ridica probleme la montajul pe balcoane. Investiția poate fi substanțială și nu vrei să arunci banii pe fereastră. În plus, nimeni nu își dorește să facă compromisuri și să comande ferestre în sistem de urgență pentru acoperirea grabnică a proaspetei găuri din perete. Așadar, ca să eviți surprizele neplăcute, costurile suplimentare și munca inutilă, apelează la un partener VEKA pentru ferestre și uși termoizolante produse și montate la cele mai înalte standarde, cu garanție în scris și durată de viață estimată la 50 de ani.