image

Cum alegi ferestrele potrivite care să te ajute să reduci factura la încălzire? – 13 martie 2023

Facturile de energie termică, gaz și electricitate ne-au luat pe mulți prin surprindere anul trecut și mai ales în sezonul rece. Creșterea costurilor aferente acestora, necorelată cu cea a veniturilor, au dus la o majorare a cheltuielilor directe, cât și a celor indirecte, ele având ca efect majorarea prețurilor la aproape toate bunurile din comerț. Dacă este să privim partea bună a lucrurilor, scumpirea resurselor limitate duce la prevenirea risipei, la reducerea emisiilor de carbon și stoparea încălzirii globale. În plus, cu investiții minime, raportate la o perioadă de până la 50 de ani, tranziția spre un stil de viață eficient energetic se poate realiza într-un interval scurt și fără a face rabat la confort. Ne referim, desigur, la reabilitarea termică a clădirilor existente și utilizarea materialelor termoizolante pentru cele noi.

De ce să iau în calcul schimbarea ferestrelor dacă urmăresc să reduc factura la încălzire?

Având în vedere că aproape jumătate din energia termică din interiorul unei clădiri se poate pierde la nivelul ferestrelor, este simplu de înțeles de ce aceste elemente trebuie să fie cât mai eficiente din punct de vedere energetic. Acum, trebuie precizat că simpla înlocuire a ferestrelor nu duce automat la înjumătățirea costurilor cu energia, cum nici o reabilitare termică nu duce la facturi de 0 lei. Pierderi vor exista întotdeauna, însă termoizolarea întregii clădiri, instalarea unor ferestre eficiente energetic și contorizarea, duc la o mai bună înțelegere a consumului și la reduceri semnificative ale costurilor. Așadar, înlocuirea ferestrelor cu unele de Clasa A are ca rezultat un plus de confort și eficiență, însă acest demers este doar unul dintre pașii necesari în drumul spre consum responsabil și reducerea costurilor.

Care sunt beneficiile oferite de profilele VEKA în ceea ce privește eficiența energetică?

Profilele VEKA, exclusiv de Clasa A, sunt concepute să reziste. Ele conferă ferestrelor o durabilitate de până la 50 de ani și cadrul solid de susținere a pachetelor de geam cu 3 foi de sticlă, cele care au cel mai ridicat nivel de izolare termică, dar și o greutate considerabilă. Astfel, principalul avantaj al profilelor VEKA este stabilitatea pe termen lung pe care o asigură ferestrelor cu cel mai înalt grad de eficiență energetică. Pentru a face față greutății pe care o aduce un pachet cu 3 foi de sticlă, și dorinței clienților de a avea ferestre cât mai mari, fără montanți, toate profilele VEKA au perete exterior de 3mm și sunt rigidizate cu armături continue din oțel zincat cu min. 1,5mm grosime. Astfel, alegând VEKA, alegi un profil de cursă lungă și, implicit, profesionalismul unui producător specializat de ferestre și uși cu profil din PVC, grupul german colaborând doar cu parteneri care întrunesc standardele sale.

Prin ce se diferențiază un profil de clasă A de unul de clasă inferioară?

Tehnic vorbind, un profil de clasa A VEKA are peretele exterior cu până la 0,5mm mai gros decât unul de clasa inferioară (VEKA – 3mm, Clasa B – 2,5…2,8mm). Nu pare mult, dar în practică acest lucru înseamnă 20% mai multă rezistență la rupere în colțuri, 20% mai multă rezistență la smulgerea șuruburilor și 12% mai multă rezistență la torsiune. Astfel, o fereastră cu profil VEKA nu va crea surprize neplăcute după câțiva ani de utilizare, ci își va păstra caracteristicile timp de până la 50 de ani. Aceste avantaje se datorează atât profilelor, cât și montajului profesional, dar presupun intervenții regulate de întreținere.

Care sunt profilele potrivite pentru case eficiente energetic?

Având în vedere că pachetul de geam are cea mai mare pondere în gradul de termoizolare al ferestrelor și al ușilor panoramice, și faptului că pachetele tripan izolează cel mai bine, un profil potrivit pentru case eficiente energetic este acela care face față solicitării un timp îndelungat. Proiectarea, construcția și montarea ferestrelor și a ușilor termoizolante nu sunt atât de simple pe cât s-ar crede, ele necesitând cunoștințe de specialitate, utilaje, unelte și experiență. Din fericire, toate acestea cad în responsabilitatea partenerilor VEKA, iar ție nu îți rămâne decât să contactezi unul și să-i comunici cum îți imaginezi viitoarele ferestre.

Ți-a plăcut? Dă un share pe

Solicită ofertă
mail