image

Ferestre de clasa A pentru cabane de lemn – 28 martie 2023

Cabanele și casele din lemn se bucură de tot mai mult interes, datorită  diferitelor avantaje pe care le oferă în comparație cu alte soluții constructive. Aceste tipuri de locuințe sunt foarte populare în țări ca SUA și cele din nordul Europei, iar în ultimii ani au început să apară tot mai multe companii de profil și în România.

Care sunt avantajele unei case din lemn?

Unul dintre principalele avantaje ale unei case din lemn este prețul. Construcția la roșu a unei astfel de locuințe este în general mai ieftină decât a uneia clasice, cu structură din beton armat și pereți din zidărie. Acestuia i se adaugă timpul scurt de execuție, care poate varia de la câteva zile, până la câteva săptămâni, în funcție de complexitate și volumul de elemente prefabricate. În plus, lemnul are un comportament elastic mai bun decât al betonului, este un termoizolant bun, iar elementele structurale din lemn pot fi lăsate la vedere, dând un aspect rustic și plăcut datorită unicității pe care o aduc în casă.

Există însă și dezavantaje. Lemnul are nevoie regulat de întreținere pentru a nu fi afectat de insecte, ciuperci, crăpături și deformări, are o capacitate portantă mai mică decât betonul și nu este un bun izolator fonic. Totodată, fiind o ramură destul de nouă, constructorii specializați și cu experiență în domeniu sunt mai greu de găsit.

Revenind la avantaje, construcțiile din lemn se mai bucură de un atu tot mai important în ziua de azi – sunt sustenabile. În condițiile exploatării corecte a lemnului și a întreținerii corespunzătoare, casele din lemn au o amprentă de carbon scăzută, o durabilitate de 50-100 de ani și pot fi reciclate în mare măsură.

Care sunt beneficiile profilelor VEKA montate într-o casă de lemn?

Ferestrele și ușile joacă un rol foarte important în mixul de confort și avantaje pe care îl poate oferi o casă din lemn. Alese corect, aceste elemente completează caracteristicile termoizolante oferite de lemn, oferind un plus de confort și reducând timp de până la 50 de ani costurile cu încălzirea locuinței. În plus, compensează lipsa izolării fonice a lemnului masiv, oferind un confort acustic superior.

Nu în ultimul rând, profilele VEKA pot regla umiditatea din interior și permit un schimb constant de aer prin montarea sistemului de ventilație REGEL-air. Acesta previne apariția mucegaiului și asigură o aerisire permanentă în cabana de la munte sau în casa de vacanță.

Ce tipuri de profile VEKA se potrivesc unei case de lemn?

Teoretic, toată gama de profile VEKA de clasa A pentru ferestre și uși termoizolante se pretează caselor din lemn. Practic, recomandarea este să apelezi la un specialist care îți poate propune cea mai bună soluție, în funcție de nivelul de confort necesar, caracteristicile construcției și tipul de personalizare pe care îl dorești. În acest fel, îți va fi mult mai ușor să faci o alegere de care să fii mulțumit de la bun început și timp de până la 50 de ani.

Care sunt tipurile de uși potrivite unei case de lemn?

Când ne gândim la o casă din lemn amplasată undeva la munte sau cu vedere spre un peisaj superb, instalarea unei uși panoramice este obligatorie. Rezistența profilelor VEKAMOTION 82 sau SOFTLINE pentru uși permite deschideri neobstrucționate, de mari dimensiuni, și poate susține pachetele grele cu 3 foi de sticlă, care să ofere în același timp confort termic și acustic. În cazul caselor din lemn, cea mai bună soluție ar fi amplasarea acestora la parter, acolo unde greutatea elementului poate fi descărcată direct pe fundație. Însă, dacă structura de rezistență primește aviz favorabil din partea unui expert în construcții, și nivelul superior există, astfel de uși culisante pot fi montate și pe terasa primului etaj.

Cum alegem culoarea tâmplăriei PVC pentru o casă de lemn?

Ca regulă generală, culoarea selectată trebuie să se potrivească atât cu interiorul, cât și cu exteriorul. Alegerea unei culori care nu se armonizează cu arhitectura exterioară poate strica întregul aspect al locuinței. Astfel, în cazul unei cabane de lemn, tâmplăria PVC trebuie să pună în valoare atât arhitectura locuinței, cât și esența lemnoasă din care este construită. Pentru  o asociere cromatică armonioasă, putem avea în vedere inclusiv alegerea aceleiași nuanțe pentru tâmplăria PVC, uși și acoperiș.

Profilele VEKA de clasa A pot fi personalizate cu peste 60 de culori RAL și imitații lemnoase. În ceea ce privește utilizarea tehnologiei VEKA SPECTRAL pentru personalizarea profilelor, aceasta deschide o cu totul altă dimensiune în sfera calității finisajelor și a stilului, cele mai utilizate culori fiind gri antracit, albastru cu reflexii de oțel și verde brad, care reușesc să pună în evidență toate tipurile de esențe lemnoase.

Dacă nuanța perfectă nu se regăsește printre opțiunile disponibile, VEKA pune la dispoziție și varianta placării exterioare cu aluminiu a profilelor. Această soluție permite vopsirea electrostatică în oricare culoare RAL, oferind practic o gamă cromatică nelimitată. Mai mult decât atât, putem alege un profil care să aibă o nuanță pe fața interioară și o cu totul alta pe exterior. Vezi paletarul VEKA aici.

Ți-a plăcut? Dă un share pe

Solicită ofertă
mail