image

Cum păstrezi răcoarea în casă în zilele toride de vară – 8 iunie 2022

Temperaturile ridicate sunt la doar câteva săptămâni distanță, iar pentru a te bucura de confort fără a consuma cantități uriașe de energie, termoizolarea locuinței este soluția ideală. Dacă nu ai făcut-o deja, acum este momentul cel mai propice pentru a demara această acțiune, vremea din această perioadă fiind excelentă pentru lucrările de construcții.

Ce înseamnă o lucrare de termoizolare a locuinței

O termoizolare eficientă se montează la exterior, aplicând materiale termoizolante, cu grosimi calculate în funcție de performanța materialului, climat și expunere. În România, cea mai des întâlnită soluție este placarea cu polistiren de minim 10cm, dar există și alte opțiuni mai eficiente. Astfel, cu o investiție relativ mică în comparație cu consumul de energie și fără prea mult deranj, vei putea ține la distanță aerul fierbinte al verii și vei putea economisi o bună parte din banii pe care îi plăteai pe factura de energie electrică din cauza aerului condiționat. Dacă locuința este amplasată într-o zonă lipsită de aglomerație, bine ventilată și umbrită de arbori, o termoizolație de calitate te poate chiar scăpa de nevoia aerului condiționat. Pentru a te putea bucura de o termoizolare eficientă, anveloparea pereților trebuie să fie însoțită de montarea unor ferestre eficiente termic, deoarece aproape 45% din energia termică se poate pierde la nivelul ferestrelor, atât vara, cât și în anotimpul rece.

Ferestrele care oferă cel mai înalt grad de izolare termică sunt prevăzute cu geam LOW-E, gaz inert (Argon sau Krypton) și 3 foi de sticlă. Este lesne de înțeles că un pachet de geam eficient are și o greutate pe măsură. Pentru ca acesta să fie susținut, să-și păstreze calitățile și să-și joace impecabil rolul în ansamblul ferestrei, pachetul de geam are nevoie de un profil cu rezistență superioară. Astfel de profile sunt cele produse de grupul german VEKA, exclusiv de clasa A, cu 5 sau 7 camere interioare de izolare și pereți exteriori cu grosime de 3mm. Desigur, în sfera pachetelor de geam există o multitudine de opțiuni și configurații, iar pentru a o alege pe cea mai bună, recomandarea noastră este să consultați un specialist înainte de a lua o decizie. După încheierea procesului de eficientizare termică a locuinței, sfaturile practice pe care le putem oferi sunt să aerisiți locuința la primele ore ale dimineții și să țineți ferestrele închise pe parcursul zilei, să vă desfășurați activitatea din timpul zilei în încăperi cu ferestre orientate spre est sau vest și să utilizați un termostat dacă se impune utilizarea aerului condiționat.

Care sunt beneficiile oferite de profilele VEKA în ceea ce privește eficiența energetică?

Așa cum am menționat deja, cu cât pachetul de geam este mai eficient, cu atât el devine mai complex și mai greu. În aceste condiții, principalul beneficiu pe care îl oferă profilele VEKA este rezistența superioară. Aceasta permite ferestrelor să susțină pachete grele de geam. Păstrându-și în același timp fiabilitatea, având o durată de viață estimată la 50 de ani. Acestui avantaj direct, care se reflectă în factura de energie electrică, i se adaugă amprenta de producător sustenabil pe care VEKA o pune pe toate produsele sale. Mai exact, procedurile de producție, eficientizarea consumului de energie în fabrici și în lanțul logistic, cât și numeroasele demersuri pe care grupul le face în privința reciclării materialelor, a conservării resurselor naturale și a reducerii amprentei de carbon, se regăsesc în produsul final ca beneficii pe termen lung și foarte lung. Nu în ultimul rând, profilele de clasa A VEKA ajung doar la parteneri acreditați, care le transformă în ferestre sau uși și le montează respectând cele mai înalte standarde de calitate. În fond, degeaba ai o fereastră super-eficientă dacă nu este instalată corespunzător.

Ce accesorii se pot monta la ferestre pentru anotimpul cald?

Pentru a spori și mai mult confortul termic și economiile de energie, puteți solicita montarea unei soluții de aerisire pasivă (precum sistemul REGEL-AIR) sau sisteme de feronerie speciale, care permit o aerisire continuă a locuinței fără a ține ferestrele deschise un timp îndelungat și a pierde astfel din eficiența acestora. Alte soluții ar mai fi montarea unor rulouri și obloane exterioare sau a unor soluții de umbrire a ferestrelor. Insistăm pe accesoriile exterioare deoarece acestea blochează razele solare și disipează energia absorbită în afara locuinței. În schimb, cele interioare, precum perdelele groase și opace sau jaluzelele, radiază căldura absorbită în locuință, scăzând într-o anumită măsură eficiența termică a ferestrelor.

Ți-a plăcut? Dă un share pe

Solicită ofertă
mail