10 motive care te vor convinge să alegi fereastra VEKA – 2 iulie 2021
O fereastră de calitate superioară își arată beneficiile în timp. Uneori este nevoie chiar de 5-10 ani ca să-ți dai seama că ai făcut alegerea corectă, iar momentul în care realizezi acest lucru este atunci când cei din jurul tău încep să-și schimbe ferestrele, în timp ce ale tale, cu profile clasa A de la VEKA, se comportă la fel ca în prima zi. Acest lucru se datorează vastei experiențe acumulate de grupul german în ceea ce privește proiectarea și producția exclusivă a profilelor PVC de clasă A. Deoarece simplele declarații nu sunt cele mai bune argumente, ne-am propus ca în acest articol să prezentăm unele aspecte mai puțin cunoscute despre beneficiile și procesul de fabricație al profilelor clasa A de la VEKA.
1. Ce înseamnă că o fereastră are clasa A?
Pe scurt, un profil din PVC este de clasa A dacă grosimea peretelui exterior are cel puțin 2,8mm și este de clasa B dacă peretele exterior are o grosime cuprinsă între 2,5 – 2,8mm. Profilele clasa A de la VEKA depășesc standardele actuale și au grosimea peretelui exterior de 3mm. S-ar putea crede că acest adaos este o risipă, însă, în realitate, el este cel care conferă profilelor VEKA o rezistență estimată la 50 de ani și asigură un confort sporit.
2. Cum se diferențiază ferestrele VEKA de alte ferestre de pe piață?
Cea mai importantă caracteristică a sistemelor VEKA este că acestea sunt proiectate să reziste condițiilor reale din România. Fie că vorbim despre variațiile mari de temperatură sau de expunerea la poluarea din marile orașe, ferestrele cu profile clasa A de la VEKA își vor păstra rezistența și aspectul un timp îndelungat, asigurând în același timp confortul locuinței. Calitatea sistemelor clasa A de la VEKA se datorează experienței de peste 50 de ani, investițiilor continue în cercetare și cunoașterii în detaliu a fiecărei dintre cele 50 de piețe naționale unde compania este prezentă. Totodată, poziția de lider mondial în segmentul producției de tâmplărie PVC este privită de grupul german VEKA ca o responsabilitate și o provocare de a oferi permanent consumatorilor sisteme clasa A inovatoare, de calitate superioară și fabricate conform celor mai înalte standarde de protecție ale mediului.
3. Cum se diferențiază de o fereastră de clasă inferioară?
Așa cum am precizat anterior, principala diferență dintre o fereastră cu profile clasa A și o fereastră de clasă inferioară, este grosimea peretelui exterior. O fracțiune de milimetru poate părea un adaos infim, însă rezistența pe care o oferă tâmplăriei este una majoră. Cu un perete exterior de 3mm, profilele PVC devin mai puternice și, implicit, capabile să susțină pachete grele de sticlă, alcătuite din trei foi de geam și sticlă cu grosimi mai mari sau suprafață extinsă. Totodată, profilele clasa A de la VEKA au o rezistență cu 20% mai ridicată la smulgerea șuruburilor. Acest lucru înseamnă că prinderea tocului este mai solidă, iar feroneria care fixează cerceveaua în toc va asigura stabilitatea ferestrei un timp îndelungat.
4. Care sunt beneficiile unei ferestre cu nivel ridicat de izolare? Cel mai evident avantaj al unei ferestre clasa A este confortul, deoarece poate susține pachete de sticlă termoizolantă mai performante și, implicit, mai grele cu 3 foi de geam. Imediat după montaj, izolarea termică și fonică intră în acțiune, iar diferențele se simt imediat. Un alt avantaj major, care tinde să fie trecut cu vederea, sunt economiile de energie și, implicit, cheltuieli aferente încălzirii sau răcirii locuinței. Pentru a oferi un exemplu concret, luăm în considerare o locuință cu ferestre ce acoperă 28 de metri pătrați din suprafața exterioară, dar și faptul că până la 45% din energia termică se poate pierde la nivelul ferestrei. În aceste condiții, înlocuirea ferestrelor vechi cu sisteme clasa A de la VEKA poate duce la economii de până la 550 de euro pe an.
5. Care sunt tehnologiile VEKA și cum o poți alege pe cea potrivită pentru locuința ta?
Înainte de a enumera soluțiile, reamintim că în România toate sistemele VEKA comercializate sunt de clasa A, au minimum 5 camere, sunt rigidizate cu armătură din oțel zincat de min. 1,5mm și pot fi personalizate cu peste 50 de culori RAL. Soluția cea mai accesibilă este EFFECTLINE, perfectă pentru reabilitarea termică a locuințelor din zone rurale și orașe mici, unde diferențele de temperatură nu înregistrează variații foarte mari. Pentru apartamentele aflate în zone urbane și ferestre de dimensiuni obișnuite, soluția optima este SOFTLINE 70AD. Acesta are o adâncime de 70mm și poate susține chiar și pachete cu 3 foi de geam.
Pentru suprafețe vitrate mari și, implicit, case și ansambluri rezidențiale, sistemele clasa A recomandate sunt SOFTLINE 82 și SOFTLINE 76MD. Adâncimea constructivă a acestora este de 82, respectiv 76mm, pot susține până la 3 foi de geam și sunt prevăzute cu garnitură mediană, ce oferă un plus de protecție termică. Prevăzut cu 7 camere în toc și 6 camere în cercevea, SOFTLINE 82 este vârful de gamă al profilelor VEKA de clasă A și oferă cea mai bună izolare termică (până la 0,67 W/m²K, în funcție de pachetul de geam ales). Totodată, acest model oferă cele mai ridicate economii de energie și întrunește specificațiile standardului de eficiență al locuințelor pasive. Află mai multe despre soluțiile tehnice VEKA.
6. Ce te faci când albul nu se asortează stilului tău?
Culoarea standard a profilelor VEKA este doar una dintre cele peste 50 de opțiuni cromatice disponibile. Toate modelele de profile pot fi personalizate selectând culoarea RAL preferată, imitații de esențe lemnoase, sau folieri metalice termorefractare. Mai mult, poți opta între o personalizare la exterior și alta la interiorul locuinței. Pe lângă acestea, soluțiile SOFTLINE 82 și SOFTLINE 76MD pot primi un plus de eleganță cu ajutorul VEKA SPECTRAL. Acest tip de tratament al profilelor oferă un set unic de nuanțe, un aspect catifelat și rezistență superioară la zgârieturi și intemperii. Află mai multe: Paletarul VEKA.
7. Ce accesorii sunt disponibile pentru ferestrele VEKA?
Un accesoriu recomandat oricărei ferestre VEKA este sistemul de ventilație REGEL-air. Acesta reglează alimentarea cu aer a locuinței fără a crea curent de aer și previne apariția mucegaiului, eliminând umiditatea. Oferta de accesorii continuă cu șprosurile interioare, aplicate cu profiluri speciale interioare sau inserate în geam. Aceste elemente conferă o rezistență sporită ferestrelor de mari dimensiuni și ușilor, păstrând în același timp un aspect clasic care intră în armonie cu arhitectura clădirii. Pentru personalizarea 100% a culorii profilelor VEKA de clasa A, soluția perfectă este placarea cu aluminiu. Această placare poate fi vopsită electrostatic cu orice culoare RAL sau poate da profilelor un luciu metalic modern. Află mai multe despre accesoriile VEKA.
Bineînțeles, aceste accesorizări se alătură gamei de soluții comercializate de fiecare producător de tâmplărie partener VEKA unde soluția tehnică poate fi completată și de alte soluții – aerisire pasivă cu ajutorul sistemului de feronerie, alte tipuri de șprosuri, cititoare de amprentă, etc.
8. Cu un profil nu se face primăvară
Chiar dacă profilul este componenta esențială care dă rezistență, fereastra este un ansamblu complex care mai necesită feronerie fiabilă, geam de calitate, asamblare precisă și montaj profesional. VEKA este una dintre puținele companii care acordă o atenție deosebită acestui întreg proces. Acest interes se manifestă prin selecționarea atentă a partenerilor, stabilirea unor parametri stricți de calitate a produsului finit și sesiuni regulate de pregătire a profesioniștilor care confecționează și montează uși și ferestre cu profile clasa A VEKA. Rezultatul? Ferestre care au o durată de viață estimată la 50 de ani.
Găsește un partener VEKA
9. Despre durata de viață estimată la 50 de ani: o fereastră poate rezista atât de mult timp? Cum putem afla acest lucru?
Durata de viață a unei ferestre VEKA este estimată la 50 de ani. Această promisiune poate fi atinsă în condiții de utilizare normală și cu efort minim investit în mentenanță. Cea mai sigură metodă de a testa durabilitatea este să pui profilele clasa A VEKA la încercare și să simți din prima clipă calitatea unui profil cu o construcție solidă. Estimarea celor 50 de ani are însă și un fundament solid, profilele fiind supuse în laboratoarele VEKA unor teste ce simulează în mod accelerat utilizarea și expunerea la factorii de mediu precum intemperii, cicluri îngheț-dezgheț, raze solare și temperaturi extreme. În urma acestor teste, inginerii VEKA au ajuns la concluzia că profilele au capacitatea de a rezista aproximativ 50 de ani.
10. Plasticul este considerat o amenințare. Ce face VEKA în acest sens?
O piesă din PVC care își îndeplinește funcția timp de aproximativ 50 de ani are un impact extrem de redus asupra mediului. Când această piesă este produsă în fabrici eficiente energetic, cu emisii minime de carbon și administrare riguroasă a deșeurilor, impactul este încă o dată diminuat. Dacă este proiectată ca la încheierea ciclului de viață, aceasta să poată fi reciclată în proporție de 100%, putem spune că avem în față o companie sustenabilă care a adoptat un ciclu de producție închis în vederea protecției mediului. Mai mult, VEKA investește constant în reciclarea ferestrelor vechi din plastic, având la nivel european trei centre de reciclare industrială, fiind unul din pionierii în domeniu. Acești piloni fac parte din ADN-ul VEKA, liderul global în sectorul producției de profile clasa A și o companie care investește neîntrerupt în tehnologii ecologice.