image

Diferența dintre termopane și sisteme VEKA de Clasa A – 20 februarie 2024

În România, termenul „termopane” a fost adoptat brusc, s-a integrat rapid în limbajul cotidian și s-a extins într-o manieră atât de vastă încât, în prezent, este rar întâlnită utilizarea denumirilor precum ferestre termoizolante sau uși termoizolante în vocabularul uzual. Când se vorbește despre o companie de  tâmplărie PVC este comun să se refere la aceasta ca la o „firmă de termopane”. Similar, un tehnician care instalează sisteme termoizolante este frecvent descris ca lucrând în domeniul „termopanelor”, iar înlocuirea ferestrelor cu unele noi este adesea exprimată prin formularea de a „trece la termopane”. Acest termen a devenit, prin urmare, un sinonim pentru ferestre sau uși noi, fabricate din PVC, aluminiu sau lemn stratificat. Deși utilizarea acestui termen este comodă, este important de subliniat de ce denumirea este tehnic inexactă și motivele pentru care sistemele VEKA de Clasa A nu pot fi clasificate drept „termopane”.

Ce înseamnă termopan

Conform DEX, termopan înseamnă suprafață vitrată, rezistentă la vânt, foc și substanțe chimice, care asigură izolarea termică și fonică și care se montează la ferestre sau la uși. Acesta este un prim indiciu că termenul se referă doar la o componentă a ușilor și ferestrelor, nu la tot ansamblul. Mergând mai departe, descoperim că termopan vine de la thermopane, o invenție brevetată în SUA de Charles D. Haven încă din 1936. Această invenție a devenit în 1941 marcă înregistrată a Libbey Owens Ford Glass Co., iar de atunci a câștigat în popularitate și a evoluat constant, devenind o soluție omniprezentă la ferestrele și ușile termoizolante de astăzi.

Ca să elucidăm misterul, thermopane (termopan) se referă la două foi de sticlă, dispuse paralel, cu spațiu între ele, și prinse cu o ramă metalică. Încă de atunci, termopanul promitea reducerea costurilor cu încălzirea unei clădiri cuprinse între 46% și 60%, în comparație cu o ferestre de aceleași dimensiuni, dar prevăzute cu o singură foaie de sticlă. Așa cum spuneam, termopanul a evoluat, devenind astăzi ceea ce specialiștii în tâmplărie PVC numesc pachet de geam termoizolant. Acest pachet modern are două sau trei foi de sticlă, ajunge la o grosime totală de până la 52mm și oferă extra opțiuni de creștere a eficienței termice precum tratarea LOW-E sau umplerea spațiului dintre geamuri cu gaz inert (Argon sau Krypton). Fiind destul de grele, aceste pachete trebuie instalate în profile rezistente, care nu se rup și nu se deformează, iar pentru ca închiderea să fie mereu etanșă, ele au nevoie de asamblare și montaj realizate cu profesioniști.

Ce face VEKA

Pe scurt, VEKA este liderul global în sectorul de producție al profilelor PVC exclusiv de Clasa A pentru ferestre și uși termoizolante. Grupul german investește de peste 50 de ani în inovație, producție responsabilă, testare și economie circulară, oferind în prezent sisteme de profile PVC pentru ferestre termoizolante cu eficiență ridicată și durată de viață estimată la 50 de ani.

Mai exact, profilele PVC de Clasa A fabricate de VEKA reprezintă coloana vertebrală a unei ferestre sau uși termoizolante. Mulțumită peretelui exterior de 3mm, rețetei proprii de PVC, testelor riguroase și a controlului calității, profilele VEKA oferă stabilitate pe termen lung acestor elemente și garantează închiderea mereu etanșă. De ce este important profilul dacă pachetul de geam este cel care izolează termic? Pentru că nici cel mai eficient pachet de geam nu compensează pierderile datorate unui profil curbat, care lasă curentul de aer, zgomotul și ploaia să intre într-o încăpere.

Pentru ferestre termoizolante, sistemele oferite de VEKA sunt SOFTLINE 82, SOFTLINE 76 și SOFTLINE 70AD. Acestea au minim 5 camere de izolare termică în toc și cercevea, sunt rigidizate cu armătură continuă din oțel zincat cu grosime de min. 1,5mm, susțin pachete de geam cu două sau trei foi de sticlă, pot fi personalizate în peste 50 de folieri și pot fi placate cu aluminiu la exterior. Ceea ce le diferențiază în mod special sunt adâncimea constructivă (82mm – 76mm – 70mm) și valorile maxime de eficiență termică pe care le pot atinge cu pachete de geam performante (0,67 W/m²K – 0,75 W/m2K – 1,0W/m²K). După cum se poate intui, vârful de gamă este SOFTLINE 82. Sistemul are o configurație cu 7 camere în toc și 6 în cercevea, dispune de garnitură mediană, poate fi personalizat cu tehnologia SPECTRAL și îndeplinește cele mai exigente cerințe de eficiență termică, mai exact, SOFTLINE 82 poate fi instalat chiar și în casele pasive.

La capitolul uși din sticlă, cele mai noi opțiuni VEKA din această gamă sunt sistemele VEKAMOTION 82MAX și VEKAMOTION 82. Cu adâncime constructivă de 82mm și pereți exteriori de 3mm, cele două sisteme pot susține fără probleme vitraje cu 3 foi din sticlă și pot fi acționate cu ușurință mulțumită deschiderii culisante cu acționare prin ridicare. Ambele dispun de întreaga paletă de personalizări VEKA (50 folieri, placare cu aluminiu la exterior și tehnologia VEKA SPECTRAL), asigură eficiență ridicată cu pachetul de geam potrivit (coeficient transfer termic până la 0,78 W/m²K) și pot deschide priveliști largi și termorezistente atât pentru construcții noi, cât și pentru apartamente sau case în care se simte nevoia unui upgrade.

În plus, pe lângă profile PVC, folieri și placări cu aluminiu, care se ridică la cele mai înalte standarde germane și internaționale, VEKA a dezvoltat și o rețea de parteneri formată din companii certificate de grupul german. Această rețea de companii producătoare de ferestre și uși termoizolante este susținută de VEKA prin logistică, instrumente digitale precum Digital Building Solutions (DBS) și sesiuni de pregătire profesională continuă. Astfel, VEKA se asigură că beneficiarii primesc nu doar profile PVC de cea mai bună calitate, ci ferestre și uși termoizolante, produse și montate de profesioniști în domeniu.

Deci, termopanul nu este fereastră eficientă termic, nu este nici pachetul de geam contemporan și în niciun caz nu este sistem VEKA. Termopanul a fost o invenție care a dus la ferestrele termoizolante de astăzi, iar VEKA este compania care produce profile PVC de Clasa A pentru ferestre și uși care nu au nevoie de reparații.

Ți-a plăcut? Dă un share pe

Solicită ofertă
mail