image

Profile din PVC, aluminiu sau lemn? Cum faci alegerea corectă pentru proiectul tău? – 19 decembrie 2023

Când vine vorba de o investiție mai costisitoare, primul lucru la care ne gândim este ca aceasta să țină. Proiecte precum achiziția unei mașini, a unui apartament ce necesită renovare sau construcția unei case ar fi primele astfel de investiții care ne vin în minte, dar dacă este să fim realiști, nici măcar o mașină de spălat nu se cumpără impulsiv, oricât de mare ar fi reducerea. Astfel, într-o lume în care informațiile tehnice diferă de la un producător la altul și de la un comerciant la altul, în care abundă sfaturile contradictorii și fiecare click ne adâncește nedumerirea, o alegere informată este de cele mai multe ori imposibilă, așa că nu ne rămâne decât să apelăm la specialiști pe care îi cunoaștem personal. Dar acești specialiști avizați nu sunt la îndemâna tuturor, așa că ce poți face atunci când ai nevoie de o părere în care poți avea încredere?

În cazul ferestrelor termoizolante și a ușilor eficiente energetic, VEKA a intuit atât dorința beneficiarilor de a se bucura de aceste investiții pe termen lung, cât și nevoia de a colabora cu specialiști experimentați. Prin urmare, profilele VEKA de Clasa A înseamnă automat ferestre și uși termoizolante cu durată de viață estimată la 50 de ani, proiectate, produse și montate doar de companii avizate de grupul german.

Care sunt principalele avantaje ale profilelor din PVC? Foarte pe scurt, principalele avantaje ale profilelor PVC de Clasa A sunt prețul mai avantajos, eficiența energetică și durabilitatea. Subliniem de Clasa A, deoarece la clasele inferioare, odată cu prețul scade și eficiența, scade și durabilitatea. În plus, PVC-ul este și un material 100% reciclabil, care poate fi refolosit de până la 8 ori cu emisii și consum de energie mult mai scăzute în raport cu cele ale procesului de obținere a materiei prime. Astfel, impactul profilelor din PVC asupra mediului poate fi unul minor, dacă acestea ajung în centre de reciclare atunci când sunt scoase din uz. Pe lângă acestea, PVC-ul poate lua ușor aspectul lemnului sau aluminiului, printr-o simplă foliere sau placare, păstrându-și superioritatea în materie de durabilitate, eficiență și costuri scăzute.

Cu ce diferă profilele PVC de cele din lemn sau aluminiu?

Chiar dacă toate își îndeplinesc scopul ca elemente de susținere a ferestrelor și au durate de viață apropiate (20-30 de ani), există diferențe între aceste materiale. Spre exemplu, PVC-ul și lemnul sunt termoizolante prin natura lor, în timp ce aluminiul este un material termoconductor. Din acest motiv, profilele din aluminiu au nevoie de bariere termice pentru a preveni pierderile de căldură și condensul. Aceste bariere ridică și mai mult prețul unui profil de calitate din aluminiu, iar aluminiul este din start un material mai scump decât celelalte. Pe de altă parte, aluminiul are cele mai bune rezistențe mecanice, de aceea este materialul preferat pentru structuri zvelte, autoportante, cum ar fi pereții cortină ai clădirilor multietajate. În ceea ce privește lemnul, pentru a se ridica la nivelul de durabilitate al competiției, are nevoie de procesare, tratament și întreținere. Acestea presupun costuri și ridică destul de mult prețul final al unui profil de calitate din lemn. Pe lângă caracteristicile fiecărui material, contează foarte mult și cine produce profilul. Există producători foarte buni de profile din lemn sau aluminiu, dar nu toți sunt lideri de piață, cu experiență de peste 50 de ani, așa cum este VEKA în segmentul profilelor PVC de Clasa A.

PVC versus lemn, în materie de sustenabilitate

Dacă este să comparăm PVC-ul virgin cu lemnul masiv obținut din exploatări certificate, lemnul ar fi materialul cu cel mai mic impact asupra mediului. Dar, să nu uităm că lemnul masiv are nevoie de curățări și revopsiri frecvente pentru a nu se deforma din cauza variațiilor de umiditate. Dacă punem în balanță profilele cu PVC reciclat, care pot fi reutilizate de până la 8 ori în același scop, cu profile din lemn, care nu mai pot deveni tot profile după reciclare și au nevoie de procesare, rășini, ignifugare, tratament fungicid și lăcuiri pentru a câștiga durabilitate, PVC-ul devine o alegere cât se poate de sustenabilă. În plus, dacă s-ar renunța la profilele din PVC și s-ar trece brusc doar la profile din lemn, imaginează-ți ce ar însemna acest lucru pentru păduri. Privind în ansamblu problema sustenabilității celor două materiale, este greu să stabilim un câștigător. Exploatate corect și responsabil, ambele sunt resurse sustenabile. Totuși, cum PVC-ul nu poate produce oxigen, ar fi de preferat să-l alegem pentru ferestre cu durată de viață de până la 50 de ani și să lăsăm lemnul să rămână cât mai mult arborele care ne curăță aerul de zi cu zi.

Care sunt avantajele profilelor PVC placate cu aluminiu?

Așa cum spuneam mai sus, aluminiul oferă rezistențe mecanice foarte bune, atât de bune, încât  depășesc nevoile profilelor de ferestre sau uși pentru case și apartamente. Această rezistență este însă binevenită atunci când cadrul ferestrelor tale are nevoie de o protecție suplimentară la zgârieturi, intemperii și alți factori mecanici. Pentru astfel de situații, dar și pentru a ține costurile sub control, VEKA oferă opțiunea placării cu aluminiu la exterior a profilelor sale PVC de Clasa A. În plus, această soluție conferă ferestrelor luciul inconfundabil al metalelor și permite vopsirea electrostatică a tocului și cercevelei în peste 2.000 de nuanțe RAL. Nu în ultimul rând, rezistența recunoscută a metalelor nu este ignorată de VEKA, așa că profilele companiei sunt toate întărite cu armătură din oțel zincat cu grosime de minimum 1,5mm.

Ți-a plăcut? Dă un share pe

Solicită ofertă
mail