Liniștea, un lux urban. Ferestrele VEKA te ajută să ții departe zgomotul orașului – 12 iulie 2024
În marile orașe, caracterizate prin centre aglomerate și periferii în care se renovează, repară sau instalează tot mai des mici companii de producție și depozite, liniștea este un bun tot mai greu de găsit. Sirenele, claxoanele, zgomotele de șantier, forfota de pe terase sau chiar și larma creată de animalele de companie, se aud atât de des în aceste zone încât, de la un moment dat, ele devin parte a rutinei cotidiene și ne pot da impresia că nu ne mai afectează.
De ce este important să ne izolăm de zgomotul exterior?
Pentru a înțelege cum ne afectează poluarea fonică, este important să înțelegem mai întâi care este rolul auzului. Chiar dacă preponderent folosim acest simț pentru a comunica și absorbi informații, funcția sa primară este de a ne avertiza și a ne pune în alertă. De aceea, fiecare zgomot necontrolat, repetitiv sau izolat, ne declanșează instinctul de autoconservare și ne intensifică activitatea cerebrală. De aici rezultă și stresul pe care uneori, după ce suntem afectați îndelung de zgomot, încetăm să îl mai percepem în mod conștient sau îl atribuim altor surse. Mai mult decât atât, poate cel mai convingător argument de susținere a periculozității reprezentate de zgomot, este decizia Agenției Europene de Mediu de a clasifica poluarea fonică drept al doilea cel mai nociv tip de poluare, după cea din aer. Pe lângă stres, printre efectele pe care le poate avea poluarea fonică asupra organismului uman se mai numără instaurarea sensibilității crescute la zgomot, tulburări ale somnului, reducerea puterii de concentrare și poate cauza uneori afecțiuni grave precum boli cardiovasculare sau diabet de tip 2. În Europa spre exemplu, se estimează că expunerea la poluare sonoră prelungită contribuie anual la apariția a 48.000 cazuri noi de afecțiuni cardiovasculare, în timp ce zgomotele perturbă somnul a 6,5 milioane de oameni.
Rolul ușilor și ferestrelor VEKA în izolarea fonică
Datorită amprentei reduse pe care profilul PVC o are pe suprafața unei ferestre sau uși din sticlă, rolul său direct ca material fonoizolant este unul destul de limitat. Ce trebuie să facă în schimb, este să susțină pachetele grele de geam fonoizolant, să prevină vibrațiile și să asigure timp de zeci de ani stabilitatea ansamblurilor de elemente reunite în ferestre și uși. Pentru a satisface cerința de stabilitate a ansamblului ferestrei, toate profilele VEKA exclusiv de Clasa A sunt prevăzute cu armătură din oțel zincat de minim 1,5mm și au perete exterior cu grosime de 3mm. Aceste specificații le permit să acomodeze vitraje cu sticlă de 4, 6 sau 8mm, cu două sau trei foi și pachete cu geam special precum cel cu izolație acustică sau cel antiefracție. Ca bonus, un pachet de geam fonoizolant oferă și performanțe energetice ridicate, ce pot fi amplificate la nevoie prin tratament Low-E și gaz inert.
Ferestrele VEKA te ajută să ții departe zgomotul orașului
Când vine vorba de izolare fonică, toată gama de profile VEKA reprezintă opțiuni valide, acestea fiind concepute și testate de grupul german astfel încât să devină ferestre ce stabilesc standarde pentru confort termic și acustic. Cu SOFTLINE 82 și SOFTLINE 76 se pot materializa ferestre care blochează zgomote cu valori de până la 47dB, în timp ce SOFTLINE 70 poate servi drept suport pentru ferestre ce atenuează zgomote de până la 44dB. Pe lângă diferența de 3dB, SOFTLINE 82 și 76 pot fi comandate cu garnitură mediană, pentru un plus de izolare, și pot susține ferestre mai mari în comparație cu SOFTLINE 70. Datorită multitudinii de tipologii pentru deschideri, a formelor de ferestre, culorilor pentru folieri și a variantelor de vitraj, estimările exacte a dimensiunilor maxime de ferestre ce pot fi obținute cu fiecare profil sunt practic imposibile. Din aceste motive, profilul ideal pentru renovări și construcții noi diferă de la un proiect la altul, iar alegerea ferestrei perfecte se poate face doar cu ajutorul unui specialist în tâmplărie PVC pentru ferestre și uși termoizolante cu izolare acustică. Ca ideea, în cazul în care se optează pentru aceleași deschideri, forme, folieri și compoziție a vitrajului, cu vârful de gamă SOFTLINE 82 se vor putea obține întotdeauna ferestrele VEKA cu cea mai mare suprafață.
Alegerea furnizorului potrivit pentru o izolație fonică superioară
Ferestrele și ușile din sticlă, oricât de simple ar părea, ”ascund” o întreagă suită de produse și servicii, provenite de la diferiți furnizori. Spre exemplu, o fereastră sau o ușă din sticlă include, pe lângă profil de Clasa A în cazul VEKA, feronerie, pachet de geam, sisteme de siguranță și alte accesorii. Toate aceste componente devin un tot unitar în fabricile de tâmplărie ale partenerilor VEKA, iar ferestre sau uși culisante în adevăratul sens al cuvântului, ajung abia după ce sunt montate pe fațada construcției. Explicat fugitiv, procesul poate părea în continuare simplu, însă un profil PVC nu intră peste noapte în topul celor mai bune din lume, feroneria de calitate dovedește în timp măiestria producătorului, iar alegerea celor mai bune componente, asamblarea acestora cu tehnologie de ultimă oră și montajul elementelor finite în pereții clădirilor, reprezintă o adevărată artă. Din aceste motive, și pentru ca ferestrele și ușile cu sisteme VEKA de Clasa A să poată ajunge până la 50 de ani durată de viață, compania germană colaborează doar cu producători certificați de tâmplărie PVC, care aleg componente de cea mai bună calitate, produc respectând cele mai înalte standarde și montează cu precizie, astfel încât confortul acustic și termic să fie la ele acasă din prima zi și până la 50 de ani.