Ferestrele potrivite pentru casele de tip A – 18 iulie 2024
Ofertele constructorilor pentru case de tip A (A-frame) au început să apară tot mai des pe piața din România, aducând cu ele o serie de avantaje care nu pot fi trecute ușor cu vederea. Chiar dacă acest concept nu este tocmai nou, astfel de construcții fiind documentate din vremuri străvechi în mai multe regiuni ale lumii, structurile de acest gen era utilizate în general pentru anexe. În istoria recentă, trecerea la sistem pentru case de locuit pare să se fi făcut în 1936, când prima cabană de acest tip a fost construită în Statele Unite, după un proiect al lui Rudolph Schindler. Cu toate că noua arhitectură s-a bucurat instantaneu de atenția publicului, ea a fost privită la început mai mult ca o curiozitate și mai puțin ca o soluție viabilă pentru locuințe. Astfel, comenzile pentru case A-frame au început să se intensifice abia 30 de ani mai târziu, crescând în popularitate și ajungând să fie construite pe tot mapamondul. Reticența cu care au fost primite la început, s-a datorat în special pantei destul de abrupte a acoperișului (în jur de 60o), care dă impresia de spațiu limitat și atmosferă apăsătoare, mai ales la etajul superior. În realitate însă, mulțumită suprafețelor vitrate mari cu care sunt prevăzute obligatoriu casele de tip A, a planșeurilor întrerupte peste living și amprentei la sol de cel puțin 50mp (poate depăși uneori și 100mp) astfel de locuințe pot fi ocupate chiar și permanent de către o familie.
De ce casele de tip A au devenit atât de populare?
Casele de tip A sunt construite pe structură din lemn, prefabricată. Acest lucru înseamnă costuri mult mai mici și timp de execuție redus în comparație cu locuințe având suprafețe comparabile, dar realizate din beton și zidărie. Totodată, ele sunt considerate și construcții sustenabile, fiind realizate dintr-un material natural, în condiții controlate ce previn risipa și transportate mult mai ușor la amplasament comparativ cu betonul, oțelul și cărămizile necesare construcției prin metode tradiționale. Referitor la timpul de realizare, un termen rezonabil ar fi de 2-3 luni de la plasarea comenzii, până la mutarea în noua casă. Deși există oferte care pun în față un timp de execuție de doar 2-3 săptămâni și prețuri exagerat de mici, la o privire mai atentă vei descoperi că acestea includ doar montajul și materialele structurii. Prin urmare, înainte de a calcula bugetul și timpul necesar, solicită oferta personalizată care să includă fundație, instalații, transport și tâmplărie. În cazul ușilor și al ferestrelor, dat fiind că acestea se montează cu preponderență doar pe fațadele caselor de tip A, ele trebuie să ocupe o suprafață cât mai generoasă pentru a permite iluminarea naturală a locuinței. Deoarece suprafețele mari vitrate pot ridica probleme în cazul profilelor de calitate inferioară, recomandarea este să optezi pentru tâmplărie cu profil de calitate, precum cele din oferta VEKA exclusiv de Clasa A și cu montaj profesional pentru ferestre și uși.
Cum se îmbină designul artistic al caselor cu izolarea termică? Așa cum menționam în capitolul precedent, casele de tip A au nevoie de ferestre mari și uși din sticlă pentru ca ocupanții să se poată bucura de lumină naturală și priveliștea care se desfășoară în exterior. În plus, o fațadă vitrată completează mult mai bine aspectul caselor de acest tip, în comparație cu finisajele opace. Singura problemă ar fi că nu orice fereastră sau ușă din sticlă se pretează la un astfel de proiect. Ținând cont că până la 45% din energia termică se poate pierde la nivelul ferestrelor ineficiente, pentru confort și costuri scăzute cu încălzirea sau răcirea, casele de tip A au neapărat nevoie de ferestre și uși cu nivel ridicat de eficiență termică. Asta presupune vitraj cu două sau trei foi de sticlă, gaz inert între foi și un profil solid care să garanteze deschiderea fără efort și închiderea etanșă. Alegând sistemele VEKA de Clasa A, pe lângă capacitate portantă ridicată, rezistență la factori climatici și eficiență, primești și fiabilitate testată care îți poate menține ferestrele și ușile termoizolante în stare perfectă de funcționare chiar și până la 50 de ani.
Care sunt soluțiile VEKA pentru casele de tip A?
Deoarece toate sistemele VEKA se încadrează în Clasa A, oricare dintre acestea poate susține suprafețe generoase de vitraj termoizolant, cu două sau trei foi de sticlă. Dintre acestea, sistemul SOFTLINE 82 oferă posibilitatea de a realiza ferestre termoizolante cu unele dintre cele mai mari suprafețe din sticlă de pe piață, fără a face apel la montanți. Totodată, ferestrele realizate cu profil VEKA pot lua forme variate, inclusiv forme triunghiulare, precum cele care se impun în casele de tip A. La capitolul uși culisante, vârful de gamă al VEKA este sistemul VEKAMOTION 82MAX, o soluție premiată de Red Dot pentru inovație și apreciată de consumatori pentru multiplele sale tipologii de deschidere, acționarea fără efort și unele dintre cele mai înguste rame disponibile în momentul de față.
Ferestrele și ușile VEKA pot da un aer natural arhitecturii casei
Pe lângă eficiență termică ridicată, posibilitatea de a susține suprafețe mari de geam și durabilitate estimată la 50 de ani, sistemele VEKA mai prezintă și avantajul de a putea fi personalizate în peste 50 de folieri ce imită esențe lemnoase sau conferă profilului culori RAL rezistente la intemperii și expunere solară. În plus, sistemele pot fi placate cu aluminiu la exterior, iar această soluție deschide și noi opțiuni prin vopsire în orice nuanță RAL. În segmentul noutăți pentru personalizarea ferestrelor, VEKA propune Feinstruktur, o soluție recent lansată și care conferă profilelor aspect și textură de suprafață din aluminiu vopsită cu pulbere. Nu în ultimul rând, un aspect cu totul unic al ferestrelor poate fi obținut cu ajutorul SPECTRAL, o tehnologie ce transmite profilelor VEKA nuanțe unice ultramate, textură catifelată și rezistență garantată 10 ani la intemperii.