image

Șprosurile și efectul lor în design – 11 octombrie 2021

Aspectul ferestrelor construite cu profile clasa A de la VEKA poate fi personalizat printr-o gamă foarte largă de opțiuni. Datorită rezistenței profilelor, ferestrele pot susține greutatea pachetelor de geam cu suprafețe mari și pot lua aproape orice formă dorită de beneficiar. Totodată, paletarul VEKA include peste 60 de folieri RAL, imitații de lemn, folieri metalice termorefractare sau finisaje SPECTRAL, iar placarea cu aluminiu și vopsirea electrostatică deschid calea spre personalizare cu orice culoare RAL dorită. Acestei multitudini de opțiuni i se mai adaugă și șprosurile.

Ce sunt șprosurile?

În trecut, șprosurile erau indispensabile în realizarea vitraliilor și ferestrelor cu suprafețe mari, deoarece foile de geam cu dimensiuni reduse erau mai ușor de produs, transportat și erau mai ieftine. În prezent, șprosurile au rol mai mult decorativ și sunt ideale în cazul renovării clădirilor vechi sau pentru a oferi noilor imobile un aspect clasic.

Cum „afectează/îmbunătățesc” șprosurile aspectul unei ferestre?

Când tipul de șpros și repartizarea în planul suprafeței vitrate sunt alese la recomandarea unui specialist sau arhitect, aceste elemente nu pot decât să îmbunătățească aspectul ferestrelor. Ele conferă întregii clădiri un aer clasic și elegant.  

Care sunt tipurile de șprosuri oferite de VEKA?

Oferta de șprosuri VEKA include cele mai populare 3 opțiuni: șprosuri inserate în geam, șprosuri interioare și șprosuri aplicate.

Șprosurile inserate în geam (de tip montant) vor ieși mereu în evidență, mai ales în exteriorul clădirii, și conferă un plus de rigiditate ferestrelor, suprafața totală de sticlă a acestor elemente fiind împărțită în suprafețe distincte, mai mici. În plus, această soluție permite înlocuirea independentă a ochiurilor de geam în cazul în care se impune acest lucru.

Șprosuri interioare sunt cea mai comodă soluție în ceea ce privește curățarea ferestrelor. Ele sunt montate între foile de sticlă și nu afectează planeitatea geamului. Singurul mic dezavantaj ar fi că în anumite momente ale zilei, din exterior, și din anumite unghiuri, pot părea incomplete sau nu vor fi vizibile datorită reflexiei luminii solare.

Șprosuri aplicate cu profile speciale sunt cea mai avantajoasă metodă de a da ferestrelor un aspect clasic. Ele nu întrerup continuitatea foilor de sticlă și vor fi mereu vizibile, fiind aplicate pe suprafețele exterioare ale pachetului de geam.

Ce tip de șpros este recomandat pentru fiecare tip de profil PVC VEKA?

Nu există restricții sau recomandări tehnice în ceea ce privește combinarea șprosurilor și a profilelor clasa A de la VEKA. Fiind elemente decorative, singurele aspecte de care trebuie ținut cont sunt indicațiile unui specialist în design sau ale unui arhitect.

Care sunt regulile care trebuie respectate în folosirea șprosurilor pentru ca acestea să aibă un aspect armonios?

Prima regulă ar fi consultarea unui specialist care să recomande tipul și dispunerea șprosurilor în funcție de arhitectură, dimensiunile ferestrelor, coloristică și zona în care este amplasată clădirea. Ca reguli generale, se recomandă utilizarea aceluiași tip de șpros pentru toate ferestrele exterioare și o dispunere unitară a acestor elemente decorative. Se pot alege și repartizări asimetrice ale șprosurilor, dar acestea pot dăuna aspectului general al fațadelor dacă sunt alese aleatoriu.

Care dintre tipurile de șpros este cel mai comod pentru curățarea ferestrelor?

Cu ajutorul unei lavete umede, toate ferestrele cu șprosuri sunt relativ ușor de curățat, dar cele mai lesne de întreținut sunt cu siguranță cele cu șprosuri interioare. În cazul acestora, șprosul nu intră niciodată în contact cu praful și impuritățile din exterior, iar geamul poate fi curățat și cu ajutorul unei raclete.

Ți-a plăcut? Dă un share pe

Solicită ofertă
mail