image

VEKA România sprijină depreHUB în lupta cu problemele de sănătate mintală – 30 septembrie 2022

În perioada 10 septembrie – 10 octombrie 2022, Grupul VEKA susține The Loneliest Road: Kelly’s heroes, o inițiativă ce are ca ținte prevenția suicidului, conștientizarea problemelor de sănătate mintală și strângerea de fonduri pentru organizațiile care acționează în aceste scopuri. În paralel cu această acțiune globală, filialele VEKA din toată lumea desfășoară la nivel local acțiuni de conștientizare a problemelor de această natură.

Cum se implică VEKA România în conștientizarea problemelor de sănătate mintală

Pentru a veni în sprijinul sănătății mintale a românilor, VEKA România dă startul unei colaborări cu depreHUB, un proiect al Asociației Happy Minds și Psih. Yolanda Crețescu, lansat cu scopul de a furniza consiliere și terapie pentru prevenția, evaluarea, diagnosticarea și tratamentul depresiei. Prin acest parteneriat, VEKA România va contribui la realizarea a mai multe podcasturi CAREtalks, în care specialiști din domeniul sănătății mintale vor prezenta cele mai des întâlnite cauze ale tulburărilor psihice, simptomele unor astfel de afecțiuni, importanța consultării unui specialist și apelarea unui helpline înainte de a lua decizii pripite.

Totodată, VEKA România va amplifica conștientizarea problemelor de sănătate mintală și va încuraja donațiile pentru această cauză prin mai multe campanii de comunicare. Acestea se vor desfășura în perioada următoare pe toate canalele filialei locale, astfel încât un număr cât mai mare de persoane să realizeze că astfel de afecțiuni există și pot avea consecințe grave dacă nu sunt tratate corespunzător.

De ce depreHUB

Pe lângă podcasturile CAREtalks și helpline-urile dedicate adolescenților, adulților și vârstnicilor, depreHUB oferă evaluarea și diagnosticarea diferitor probleme de sănătate mintală și consiliere specializată în ceea ce privește măsuri de prevenție care au la bază sportul și nutriția. Totodată, persoanele care apelează la ajutorul depreHUB, au acces la workshop-uri și grupuri de suport, în cadrul cărora pot interacționa cu oameni care s-au confruntat cu probleme similare. Abordarea holistică, experiența și rezultatele acestui prim HUB anti-depresie din țară, au făcut ca VEKA România să vadă în depreHUB partenerul ideal pentru atingerea obiectivelor acestui proiect.

Poți ajuta și tu!

Nu în ultimul rând, VEKA România îi încurajează pe toți cei care doresc să sprijine conștientizarea și lupta împotriva problemelor de sănătate mintală, să o facă pe pagina de donații a depreHUB.

Sfaturi de la specialiștii depreHUB

  1.  Fii bun cu tine și prețuiește-te îndeajuns!

Indiferent că este vorba de hobby-uri, pasiuni, a face un curs de yoga sau a învăța o limbă străină, fă-ți timp pentru tine și lucrurile care îți aduc bucurie.

Evită autocritica și dă-ți voie să greșești! Privește-te cu bunătate și nu te mai învinovăți! Pur și simplu iartă-te și propune-ți să faci mai bine pe viitor!

Respectă-te pe tine însuți și refuză să te compari cu ceilalți! Respectul de sine înseamnă să te prețuiești pe tine însuți pentru cine ești și să nu-i lași pe alții să-ți dicteze valoarea. Ai încredere în tine, gândește pentru tine, formeză-ți propriile opinii și ia propriile decizii.

  •  Protejează-ți sănătatea fizică!

E bine să ne aducem aminte de zicala: “ O minte sănătoasă, într-un corp sănătos!”. Studiile arată că pe lângă beneficiile pe plan psihologic, activitatea fizică contribuie la întărirea sistemului imunitar în lupta cu inflamația și stimulează metabolismul pentru arderea grăsimilor. Pentru asta, asigură-te că:

  • Mănânci sănătos. O dietă echilibrată îți poate îmbunătăți sentimentul de bunăstare și starea de spirit.
  • Eviți fumatul și consumul excesiv de alcool.
  • Eviți automedicația pentru că medicamentele “ luate după ureche” nu fac decât să agraveze problemele.
  • Faci mișcare. Sportul îți protejează creierul și ține la distanță depresia.
  • Te odihnești suficient. Somnul și sănătatea mintală sunt strâns legate: bolile mintale îți pot afecta somnul, iar somnul insuficient îți poate afecta bunăstarea mentală.

3.Fii atent la relațiile cu cei din jur!

Omul este prin definiție o ființă socială. De aceea persoanele aflate în relații sociale sau familiale se pare că au o stare de sănătate fizică și psihică mai bună. Așadar, ține legătura cu cei apropiați, iar dacă te simți singur, nu ezita să cauți un grup de sprijin, sa te inscrii la un curs sau chiar într-un club.

4. Învață cum să faci față stresului!

Inevitabil, stresul este o parte a vieții. Dar este la fel de adevărat că există numeroase metode prin care îi putem face față: tehnicile de respirație și de relaxare, exercițiile fizice nu foarte extenuante, plimbările în aer liber, grădinăritul etc. La fel de beneficie pot fi și meditația, mindfulness-ul sau rugăciunea dacă ești o persoană religioasă. Toate acestea induc starea de calm, reduc anxietatea și acționează ca un factor de protecție împotriva stresului.

De asemenea, deși rutinele noastre ne fac mai eficienți și ne sporesc sentimentele de securitate și siguranță, o mică schimbare de ritm poate îmbunătăți un program obositor. Modifică traseul de jogging, planifică o excursie, fă o plimbare într-un alt parc, decorează casa cu obiecte noi sau încearcă un restaurant nou.

Zâmbește și  vezi partea bună în viață! Cercetările arată că râsul stimuleaza sistemul imunitar, ușurează durerea, ajută la relaxarea întregului corp și reduce stresul.

5. Stabilește obiective în mod realist!

Decide ce dorești să realizezi din punct de vedere școlar, profesional ori personal, și notează pașii de care ai nevoie pentru a-ți atinge obiectivele. Pentru a stabili eficient un obiectiv, planifică mai întâi pașii cu înțelepciune și stabilește un interval de timp realist care să-ți permită să-i realizezi. A avea un ţel spre care să te îndrepți este un lucru de dorit, însă ai grijă să faci diferența între ce vrei și ceea ce poți realiza!

6. Cere ajutor atunci când ai nevoie!

A cere ajutor este un semn de înțelepciune, nu de slăbiciune. Adresează-te specialiștilor pentru obtinerea unui tratament eficient, indiferent că este vorba de psihiatru sau psiholog. Persoanele care primesc îngrijire adecvată prin medicație și/sau psihoterapie se pot recupera rapid și pot reveni la o viață normală cu împliniri și satisfacții!

Ți-a plăcut? Dă un share pe

Solicită ofertă
mail