
5 Mituri despre ferestre și uși cu profil din PVC – 10 decembrie 2024
Cu o cotă de piață de aproximativ 80% în România și 50% în Europa, ferestrele și ușile termoizolante cu profil din PVC sunt la momentul actual cele mai apreciate soluții pentru construcții noi eficiente energetic și reabilitarea clădirilor.
Aceasta se datorează calităților PVC-ului de a fi un material eficient energetic prin natura sa, rezistențelor și durabilității oferite atunci când profilul extrudat este de Clasa A și a raportului optim cost/performanță. Totodată, o fereastră fabricată cu profil PVC de calitate, având aceeași suprafață și același nivel ridicat de termoizolare, are întotdeauna un preț mai accesibil decât una cu profil din aluminiu și este mai durabilă mulțumită tehnicii de îmbinare (sudare PVC vs. îmbinare mecanica la aluminiu).
În plus, profilele VEKA exclusiv de Clasa A sunt și foarte versatile când vine vorba de personalizare, compania punând la dispoziția clienților opțiuni testate de foliere în aproape 80 de culori RAL sau imitații de lemn, placare cu aluminiu la exterior și vopsire electrostatică în orice nuanță RAL și texturile unice ale FEINSTRUKTUR sau SPECTRAL. Pe lângă acestea, profilele VEKA se mai evidențiază prin durata de viață estimată la 50 de ani, reintegrarea de peste 30 de ani în economia circulară a materialelor reciclate în propriile centre din Germania, Franța și UK sau adoptarea măsurilor ce țin de producție responsabilă și sustenabilitate cu mult înainte ca acestea să devină directive europene. Ca producător de sisteme pentru ferestre și uși termoizolante cu o experiență de peste 50 de ani, VEKA a trecut prin toate fazele dezvoltării industriei. Prin cercetare și inovații compania germană a contribuit activ la dezvoltarea acestui sector, iar prin producție la cele mai înalte standarde calitative, grupul VEKA este acum lider global al pieței de profile PVC exclusiv de Clasa A. Din această postură, VEKA a luat contact direct cu toate piedicile întâmpinate de profilele din PVC, a găsit soluții și le-a transformat în mituri.
PVC-ul se îngălbenește
Tâmplăria din PVC produsă cu mult timp în urmă obișnuia să ia o nuanță gălbuie datorită expunerii la soare, poluării din aer sau detergenților. În ziua de astăzi, mulțumită rețetelor PVC îmbunătățite și a noilor tehnologii de producție, atât profilul alb din PVC, cât și cele înfoliate își păstrează nuanța intactă un timp îndelungat, respectându-se două condiții. Acestea sunt îndepărtarea foliei de protecție după montajul ferestrei sau a ușii termoizolante și curățarea regulată doar cu o lavetă moale, apă la temperatura camerei și, la nevoie, detergent cu pH neutru, neabraziv. Respectând aceste reguli simple, sistemele VEKA își păstrează pentru mai mult timp nu doar aspectul original, ci și rezistența.

PVC-ul nu este sustenabil
În ceea ce privește sustenabilitatea unui produs oarecare, sunt mulți factori care trebuie luați în calcul pentru o evaluare cât mai exactă. Spre exemplu, nici o simplă roșie nu este sustenabilă dacă: a fost tăiată o pădure pentru a-i face loc terenului agricol pe care a fost cultivată, solul a fost tratat cu îngrășăminte nesustenabile, irigațiile dăunează ecosistemelor din aval, se folosesc ierbicide și insecticide, transportul se face de la mii de kilometri distanță, intervine risipă alimentară ș.a.m.d. Pentru a simplifica, PVC-ul și materialele plastice în general devin sustenabile atunci când sunt utilizate un timp îndelungat, iar la sfârșitul ciclului de viață ele sunt reciclate. În acest sens, VEKA abordează problema sustenabilității sistemelor sale din PVC pe mai multe paliere, începând cu producția alimentată de energie din surse regenerabile, impact minim asupra mediului și integrarea materialelor reciclate, continuând cu furnizarea de profile din PVC cu durată de viață peste media de 20 de ani și încheind cu reciclarea în regim propriu a profilelor din PVC, indiferent de producător. Prin urmare, profilele PVC pentru ferestre și uși termoizolante sunt sustenabile atât timp cât producătorul lor este sustenabil.
PVC-ul este greu de întreținut
Acesta nu este doar un mit, ci un domeniu în care tâmplăria din PVC excelează. În comparație cu alte materiale, PVC nu suferă din pricina coroziunii și a variațiilor de volum sau deformărilor cauzate de umiditate. Nu necesită curățare profundă și lăcuiri sau vopsiri periodice. Nu putrezește. Așadar, când este folosit în fabricarea unor profile cu durată mare de viață, precum cele VEKA exclusiv de Clasa A, întreținerea ferestrelor presupune doar curățare la intervale obișnuite cu o lavetă moale și apă, ungeri ale feroneriei la fel ca în cazul oricărei ferestre și eventuale înlocuiri ale garniturilor din cauciuc atunci când acestea își pierd elasticitatea. În rest, tâmplăria din PVC nu mai are nevoie de alte intervenții.
PVC-ul nu este rezistent
Acest mit s-a propagat în special datorită claselor diferite în care se încadrează tâmplăria PVC și a faptului că diferențele sunt ascunse – grosime perete exterior, rețetă PVC, armătură, instrucțiuni de asamblare și montaj etc. Clasele inferioare, cu rezistențe mai scăzute din toate punctele de vedere, au fost alese cu precădere datorită costurilor reduse. Din păcate, având un aspect asemănător, ferestrele cu profil PVC de calitate îndoielnică se pot defecta repede și des, atrăgând o reputație proastă și pentru cele de Clasa A. În realitate, ferestrele și ușile termoizolante cu profil de Clasa A stau foarte bine la capitolul rezistență. În ceea ce privește sistemele VEKA exclusiv de Clasa A, peretele exterior de 3mm, producția și testele riguroase, armătura continuă din oțel zincat de min. 1,5 mm și colaborarea doar cu parteneri certificați sporesc semnificativ rezistența ferestrelor și a ușilor termoizolante construite cu acestea. În comparație cu clasa B, aceste specificații aparent minore sporesc cu 20% rezistența la colțuri și la smulgere a șuruburilor și cu 12% rezistența la torsiune. Mai pe românește, sistemele VEKA de Clasa A pot susține fără probleme pachete de geam cu trei foi de sticlă și vitraje speciale ce pot ajunge la sute de kilograme, iar asta nu o zi-două, ci până la 50 de ani.

PVC-ul se deformează în bătaia soarelui
Acesta este un alt mit generat de clasele inferioare și de primele soluții de tâmplărie PVC ajunse pe piața românească, necertificate, asamblate și instalate fără a se respecta vreun standard. În cazul profilelor VEKA exclusiv de Clasa A, proiectate și testate să reziste la expunere solară, temperaturi extreme și variații bruște de temperatură, razele fierbinți ale soarelui nu au nicio șansă. În plus, VEKA transmite partenerilor săi certificați în producția și montajul ferestrelor și ușilor termoizolante, grosimile optime ale armăturii din oțel zincat în funcție de fiecare nuanță a profilului. Astfel, în cazul nuanțelor deschise nu se face risipă de oțel, iar în cazul celor închise va fi utilizată exact grosimea necesară astfel încât fereastra sau ușa termoizolantă să se comporte exemplar pe toată durata de viață, estimată la 50 de ani.