De ce este important montajul profesional al unei ferestre? – 26 octombrie 2022
Ferestrele și ușile sunt unele dintre cele mai complexe elemente ale unei clădiri. Ele trebuie să își susțină propria greutate, să fie ușor de manevrat și să asigure o termoizolare eficientă a încăperilor. Pe lângă acestea, ele sunt supuse și acțiunii unor factori dinamici precum intemperiile, variațiile de temperatură sau tentativele de efracție, cât și unor solicitări aparent minore, precum deformațiile milimetrice ale clădirilor sau acțiunea continuă a poluării atmosferice.
Cât de mult contează un profil bun, dacă nu este montat corespunzător?
Pentru a răspunde cât mai bine acestei întrebări, vom detalia pe scurt în ce constă complexitatea ferestrelor și a ușilor. Profilul este elementul principal de rezistență, un fel de sistem osos al acestor elemente. El susține întreaga greutate a acestora și le ancorează în pereții clădirilor. Mai departe, pe lista de componente intră feroneria, pachetul de geam și accesorii opționale precum garnituri mediane, baghete antiefracție și sisteme de ventilație. Probabil intuiți răspunsul – profilul este foarte important, dar nu poate garanta de unul singur stabilitatea și eficiența unei ferestre sau uși cu tâmplărie din PVC.
Pentru ca întreg ansamblul să funcționeze corespunzător, profilul are neapărat nevoie de montaj profesional. De aceea, VEKA colaborează doar cu parteneri verificați în prealabil și cărora le oferă cursuri de perfecționare continuă. În plus, profilele VEKA de clasa A contribuie la rezistența și durabilitatea estimată la 50 de ani a elementelor de tâmplărie, având pereți exteriori de 3mm, minim 5 camere interioare și armătură din oțel zincat.
Care sunt elementele de bază pentru o fereastră instalată profesional?
Totul începe cu o măsurătoare făcută cu simț de răspundere, o evaluare a detaliilor clădirii și a necesarului de izolare termică precum și preluarea doleanțelor exprimate de client. Apoi, sunt prezentate opțiunile pentru profil, pachet de geam, feronerie, accesorii, modalitate de montaj și oferta de preț. După ce se ajunge la un acord, începe asamblarea propriu-zisă a ușilor și ferestrelor. Primii pași sunt tăierea, și sudarea profilelor, după care se montează feroneria și se pregătesc pachetele de geam. În această fază sunt foarte importante dotările centrelor de producție, de aceea grupul german examinează utilajele și tehnica de lucru a potențialilor parteneri înainte de a le acorda certificarea VEKA. Următoarea etapă este montajul și este la fel de importantă ca producția, deoarece ușile și ferestrele trebuie să se încadreze perfect în planului pereților și să fie ancorate în elemente cu rezistență ridicată, precum cărămizi ceramice, beton, metal sau lemn. Un montator profesionist cunoaște și ține cont de toate aceste aspecte, în timp ce un amator ar putea ancora fereastra în tencuială și să compromită astfel stabilitatea acesteia.
Care sunt beneficiile pe termen lung ale montajului și întreținerii profesionale?
Cu profilele VEKA, ai siguranța calității germane pe tot parcursul procesului de instalare și pe toată durata de viață a ușilor și ferestrelor. Standardele înalte adoptate de companie le depășesc întotdeauna pe cele în vigoare, atât în privința producției de profile, cât și în procesul de selectare a partenerilor. Astfel, profilele VEKA de clasa A sunt mereu cu un pas în fața concurenței, iar această politică este unul dintre principalele atuuri care au transformat compania germană în lider global. Standardele sunt aplicate intern, cercetării, proiectării, producției și testării riguroase a profilelor, și se extind pe plan extern, prin colaborarea exclusivă cu parteneri capabili și dispuși să respecte specificațiile grupului în materie de fabricare și montaj. Pentru a exemplifica, aducem în vedere un detaliu mai puțin cunoscut, legat de feronerie. Dacă majoritatea ferestrelor au feronerie cu doar 3 puncte de închidere, și acest lucru este considerat acceptabil, regula VEKA pentru partenerii săi este de a folosi minim 5 sau 6 puncte de închidere, dispuse la max. 70 de centimetri. Care este avantajul? Mai multe puncte de închidere și distribuția acestora asigură o închidere etanșă și mai multă siguranță pe termen lung.
În ceea ce privește întreținerea ferestrelor, profilele VEKA de Clasa A au o durată de viață estimată la 50 de ani, însă au nevoie de inspecția periodică a unui profesionist. Ferestrele și ușile cu tâmplărie PVC sunt elemente complexe, care susțin greutăți însemnate și sunt frecvent supuse intemperiilor, variațiilor de temperatură și manevrelor de închidere/deschidere. Mai mult decât atât, fiecare sistem are particularitățile sale, așa că pentru a te bucura cât mai mult de eficiența ferestrelor tale, solicită întreținerea periodică la intervalele indicate de partenerii VEKA. Cunoscând detaliile fiecărui element în parte și modul în care acestea interacționează, partenerii VEKA sunt cei mai în măsură să recomande la cât timp este necesară întreținerea periodică a chederelor și a feroneriei, să o pună în practică și să se asigure că ferestrele și ușile tale vor funcționa impecabil până la următoarea vizită.
Astfel, simpla alegere a unui profil VEKA, aduce cu sine calitate ce depășește și cele mai stricte standarde actuale, iar producția și montajul realizate de profesioniști certificați vor asigura eficiența energetică și confortul casei tale.