image

De ce este PVC-ul un material esențial pentru ferestre? – 11 noiembrie 2022

Policlorura de vinil (PVC) este unul dintre cele mai vechi materiale sintetice, cu o istorie ce începe în prima jumătate a secolului 19. A fost descoperit accidental în anul 1838 de către fizicianul și chimistul francez Henri Victor Regnault, iar apoi în anul 1872 de către chimistul german Eugen Baumann.

Nici unul dintre aceștia nu a identificat valoarea și aplicațiile acestui material, așa că invenția a fost brevetată abia în anul 1913 de chimistul german Friedrich Heinrich August Klatte, cel care a descoperit și metoda de polimerizare a PVC-ului cu ajutorul luminii solare.

Beneficiile materialului au început de atunci să fie descoperite treptat, iar în timpul celui de-al doilea război mondial producția sa a atins un prim maxim istoric, fiind utilizat intens pentru izolarea cablurilor de pe navele militare, pentru hidrofobizarea țesăturilor textile și ca înlocuitor al cauciucului natural.

După 1950, întrebuințările sale s-au extins și mai mult, PVC-ul devenind vital în industria construcțiilor, a tehnicii medicale, auto, modă și altele. În momentul de față este al treilea cel mai utilizat tip de plastic la nivel mondial, iar testarea sa repetată în diferite industrii și aplicații, a dovedit că este un material non-toxic și o alternativă viabilă pentru lemn, metale, cauciuc, sticlă sau ceramică.

În sfera profilelor pentru ferestre, PVC-ul se remarcă prin rezistență, întreținere facilă și un cost final mai redus în comparație cu alte materiale. Totodată, durabilitatea și posibilitatea de a fi reciclat îl denotă ca material sustenabil, ale cărui proprietăți pot fi ușor augmentate prin aditivi sau îmbinarea cu alte materiale.

Care sunt avantajele PVC-ului în comparație cu alte materiale?

În comparație cu alte materiale naturale, aliaje sau sintetice, PVC-ul este foarte versatil, rezistent la uzură, descompunere chimică, intemperii și coroziune. În ceea ce privește profilele din PVC pentru ferestre și uși, acestea au o eficiență termică mult mai ridicată decât a celor din aluminiu și o durată de viață mai îndelungată decât a celor din lemn. Pe lângă aceste aspecte, un factor important îl constituie și prețul inițial, cât și costurile de întreținere. De exemplu, un profil din aluminiu care oferă eficiență termică relativ asemănătoare cu a unui profil din PVC de clasa A, va fi de cele mai multe ori mai scump decât o soluție VEKA. De cealaltă parte, tâmplăria din lemn stratificat are o durată de viață înjumătățită față de un profil VEKA, este mai sensibilă umidității și expunerii la razele solare, iar costurile și efortul necesare întreținerii sunt mai mari, lemnul având nevoie de curățare și revopsire la intervale regulate. În plus, profilele PVC pot fi reciclate de până la 10 ori, fără a-și pierde rezistența și celelalte calități. Acest lucru nu este posibil în cazul tocurilor și cercevelelor din lemn, care după reciclare sunt utilizate doar pentru elemente ce urmează a fi supuse la solicitări fizice mai reduse, cum ar fi plăcile pentru mobilier sau izolații.

Ce durabilitate au profilele din PVC?

Durata de viață a profilelor din PVC este influențată de mai mulți factori. Printre aceștia se numără calitatea materiei prime, rețetele de producție, clasa, designul secțiunii și montajul. În general, un profil PVC de calitate poate avea o durabilitate de până la 35 de ani, în timp ce unul fabricat fără a respecta vreo normă poate crea probleme imediat ce sunt montate ferestrele sau ușile pe care acesta ar trebui să le susțină.

În cazul profilelor VEKA de clasa A, rețeta proprie, cele 5 sau 7 camere interioare, grosimea peretelui exterior de 3mm și montajul realizat doar de parteneri certificați, le conferă acestora o durată de viață estimată la 50 de ani.

Care sunt beneficiile unor soluții hibride?

Chiar dacă profilele din PVC le pot înlocui cu succes pe cele metalice, fiind rigide, ușoare și oferind o izolare termică net superioară, când vine vorba de rezistență la factori mecanici, aluminiul are un comportament mai bun. Astfel, în zonele în care ușile și ferestrele sunt expuse frecvent la zgârieturi, grindină și vânt puternic, aluminiul se poate dovedi o soluție mai bună pentru suprafața exterioară a elementelor de tâmplărie. Pornind de la aceste premise, VEKA a elaborat două soluții ce combină în mod optim avantajele celor două materiale.

Prima dintre acestea este placarea cu aluminiu și poate fi montată de partenerii VEKA pe orice profil din gamele SOFTLINE 82, SOFTLINE 76MD, SWINGLINE, SOFTLINE 70AD și VEKASLIDE 70.

Cea de-a doua opțiune este profilul VEKA AluConnect, pe care compania germană îl realizează acoperind un profilul termoizolant dedicat din PVC cu plăci din aluminiu cu rezistență sporită. Datorită proiectării riguroase și a controlului strict în timpul producției, profilul AluConnect poate susține pachete de geam cu până la 3 foi de sticlă, fără a fi necesară prezența armăturii din oțel în cercevea. Totodată, sistemul oferă o eficiență termică sporită și se alătură profilului SOFTLINE 82 în oferta VEKA pentru case pasive.

Atât placarea cu aluminiu, cât și profilul AluConnect, pot fi personalizate cu orice culoare RAL și oferă un nivel superior de protecție în fața intemperiilor.

Ți-a plăcut? Dă un share pe

Solicită ofertă
mail