image

Condițiile nZEB pot fi îndeplinite cu orice sistem VEKA de Clasa A – 9 august 2024

Dacă nu ți-ai trecut locuința printr-o renovare majoră sau nu ți-ai construit o casă nouă din 2021 până acum, este foarte posibil ca nZEB să fie doar un termen de care ai mai auzit prin presă, pe la colegi sau în discuțiile cu prietenii. Dar dacă ai ajuns la acest articol, probabil te pregătești acum pentru o astfel de investiție. În primul rând, e bine să știi că nZEB a devenit în ianuarie 2021 standard obligatoriu în toate statele Uniunii Europene, inclusiv România. Prin urmare, construcția sau renovarea majoră a oricărei clădiri cu ocupare umană (inclusiv apartamente), la care sunt asigurate cel puțin încălzirea, apa caldă de consum și iluminatul, se face obligatoriu cu respectarea standardului nZEB. Câteva exemple de clădiri ar fi casele de locuit, clădirile de birouri, școli, spitale, hoteluri și restaurante, săli de sport și clădiri destinate serviciilor de comerț.

Documentul oficial care detaliază în România metodologia de calcul a performanței energetice a clădirilor este indicativul Mc 001-2022, iar dacă te întrebi ce înseamnă o renovare majoră, ea se referă la lucrările proiectate și efectuate la anvelopa unei clădiri existente și/sau la sistemele tehnice ale acesteia, ale căror costuri depășesc 25% din valoarea de impozitare a clădirii. Ce mai trebuie știut este că acest procent ia în considerare doar valoarea clădirii propriu-zise, nu și pe cea a terenului pe care este construită.

Ce înseamnă o clădire nZEB

nZEB provine de la nearly Zero Energy Building și se referă la clădirile al căror consum de energie este atât de scăzut încât se apropie foarte mult de consumul zero, specific caselor pasive. Mai exact, acest nou standard obligatoriu prevede ca orice proiect de casă sau de renovare majoră a unei clădiri să ia în considerare o anvelopare termoizolantă și echipamente care să-i reducă consumul de energie până aproape de zero. Mai mult, alimentarea cu energie a clădirilor nZEB trebuie făcută în proporție de minimum 30% din surse regenerabile și generată la fața locului sau pe o rază de 30 de km față de locația clădirii. Sursele de energie regenerabilă pot fi bine-cunoscutele sisteme fotovoltaice și turbine eoliene sau instalații care exploatează energia geotermală, hidroenergia, biomasa certificată, biocombustibilii, gazul rezultat din deșeuri sau cel provenit din tratarea apelor uzate. Anvelopa unei clădiri reprezintă toate elementele care despart spațiul interior de cel exterior și includ pereți, ferestre, uși, terase și învelitori pentru acoperiș.

Chiar dacă și înainte de 2021 mulți dintre consumatori optau pentru termoizolarea pereților, ferestre și uși eficiente energetic, datorită confortului ridicat și costurilor scăzute cu încălzirea/răcirea în timpul exploatării clădirii, odată cu implementarea standardului nZEB toate acestea au devenit obligatorii. Mai mult decât atât, pentru a obține autorizațiile necesare construcției/renovării majore sau aprobarea unui credit verde, termoizolarea pereților și a învelitorii, ferestrele și ușile termoizolante, trebuie să fie certificate că oferă într-adevăr performanțele pe care le promit. Astfel de soluții certificate, deși par mai scumpe decât soluțiile cu proveniență și performanțe incerte, garantează că investiția se va amortiza rapid, mulțumită facturilor mai mici la energie. Garantat este și confortul pe termen lung, iar în cazul ferestrelor și ușilor cu sisteme VEKA de Clasa A, aceste două beneficii rămân valabile până la 50 de ani. În afară de termoizolare si proveniența energiei, clădirile nZEB mai presupun echipamente eficiente pentru iluminat și încălzire/răcire, soluții inovatoare precum cele de ventilație cu schimb de energie, cât și prevenirea risipei cu ajutorul automatizărilor și a termoizolării conductelor.

Clădirile de tip nZEB asigură beneficii pe termen lung

Pe lângă avantajele evidente, precum reducerea cheltuielilor cu energia și un confort sporit, o casă nZEB mai prezintă și câteva avantaje indirecte. Printre acestea se numără un strat adițional de protecție pentru întreaga clădire și un plus de liniște, ferestrele și ușile termoizolante contribuind semnificativ și la izolarea fonică a construcțiilor. Totodată, proiectarea și realizarea unui proiect nZEB ridică nivelul de calitate al acestor servicii, furnizorii fiind nevoiți să apeleze la serviciile unui auditor independent în vederea eliberării certificatului energetic. În ceea ce privește producătorii de tâmplărie pentru ferestre și uși termoizolante, partenerii VEKA oferă un nivel ridicat de încredere și profesionalism, fiecare dintre aceștia trecând printr-un amplu proces de acreditare VEKA. În plus, producătorii certificați VEKA participă la sesiuni de perfecționare continuă, în cadrul cărora primesc informații de la sursă pentru construcția și montajul corect al sistemelor VEKA de Clasa A.

Nu în ultimul rând, un avantaj major al clădirilor nZEB este acela că reduc consumul de resurse și emisiile de CO2. În spațiul Uniunii Europene, se estimează că 40% din consumul final de energie se face la nivelul clădirilor. Așadar, reducerea acestui consum reprezintă și un pas esențial pentru sustenabilitate, cât și asigurarea unui viitor durabil pentru generațiile următoare.

Importanța ferestrelor în atingerea standardelor nZEB

Ferestrele eficiente energetic au o importanță critică în ansamblul unei construcții aspirante la titlul de nZEB. Asta se întâmplă deoarece până la 45% din energia termică dintr-o clădire se poate pierde la nivelul unor ferestre ineficiente. Elementul principal care îi conferă unei ferestre coeficientul scăzut de transfer termic este pachetul de geam termoizolant, cu două sau trei foi de sticlă. Trei foi de sticlă înseamnă o eficiență termică mai ridicată, care poate fi amplificată crescând distanța dintre foi și umplerea pachetului de geam cu gaz inert. Toate acestea, odată cu creșterea rezistenței termice, cresc și stresul la care este supus profilul unei ferestre. Din acest motiv, putem spune că profilul, prin stabilitatea pe care o asigură ferestrelor și închidere etanșă, joacă de asemenea un rol critic în atingerea standardului nZEB. Cea de-a treia componentă a unei ferestre pentru case nZEB este montajul profesional, pentru că unul deficitar poate anula practic atât eficiența vitrajului, cât și rezistența profilului. Cunoscând toate aceste aspecte, pe lângă sisteme de Clasa A, VEKA simplifică drumul spre tâmplărie nZEB, colaborând doar cu parteneri capabili să fabrice și să monteze ferestre și uși termoizolante, respectând cele mai înalte standarde germane.

Sistemele VEKA îndeplinesc cerințele nZEB pentru ferestre

Aici lucrurile sunt cât se poate de simple: cu pachetul de geam potrivit și montaj profesional, oricare sistem VEKA exclusiv de Clasa A poate depăși cerințele nZEB. Ca idee, în segmentul ferestrelor pentru clădiri nZEB, SOFTLINE 70 este soluția accesibilă, SOFTLINE 76 reprezintă raportul optim preț/performanță, iar cu SOFTLINE 82 se poate duce performanța energetică la cel mai înalt nivel. În ceea ce privește ușile culisante din sticlă, ambele sisteme VEKAMOTION 82 și VEKAMOTION 82MAX se pretează montajului în case nZEB, oferind eficiențe superioare celor stipulate în metodologia de calcul Mc 001. Pentru a răspunde și cerințelor estetice, toate sistemele VEKA se pot folia în peste 50 de culori RAL și imitații de esențe lemnoase, pot fi placate cu aluminiu la exterior și pot lua aspect de suprafață vopsită cu pulbere prin noua tehnologie VEKA Feinstruktur. Pentru finisaje premium în materie de culori și textură, se poate opta pentru tehnologia VEKA SPECTRAL, o inovație unică în domeniu, cu rezistență garantată.

Ți-a plăcut? Dă un share pe

Solicită ofertă
mail