image

Cât de mare poate fi o fereastră sau o ușă culisantă VEKA – 10 iunie 2024

Dacă în cazul renovărilor schimbarea ferestrelor și a ușilor culisante cu unele mai eficiente energetic este un proces relativ simplu – doar comunici dimensiunile partenerului VEKA, primești oferta și alegi datele pentru măsurători și montaj – în cazul construcției unei case noi, există o serie de pași ce trebuie urmați pentru ca proiectul să fie unul de succes. Aspectele de luat în considerare pentru construcții noi sunt suprafețele și formele viitoarelor ferestre și uși termoizolante, tipologiile deschiderilor, culoarea aleasă pentru profile, greutatea pachetelor de sticlă, minimul și maximul de lumină naturală pe care aceste elemente trebuie să le asigure în funcție de rolul fiecărei camere, gradele de izolare termică și fonică, arhitectură etc. Așadar, când vine vorba de ferestre și uși termoizolante pentru o casă nouă, problema poate deveni destul de complexă și, pentru a evita orice fel de surprize, este indicat să consulți unul din partenerii certificați VEKA încă din faza proiectării, furnizând acestuia planurile de arhitectură pentru fațade și secțiuni.

Suprafața maximă a unei ferestre cu profil VEKA SOFTLINE 82

Potrivit specificațiilor tehnice ale sistemului SOFTLINE 82, dimensiunile maxime ale unei ferestre construite cu acest profil de Clasa A pot ajunge până la 1,4m lățime și/sau 2,5m înălțime. Aceste dimensiuni ale canatului depind însă de factori precum foliere, greutatea vitrajului sau tipologii de deschidere, iar pentru a face alegerea corectă este recomandat să consulți întotdeauna un specialist cu experiență în tâmplărie PVC înainte de a lua o decizie în ceea ce privește dimensiunea și configurația unei ferestre termoizolante.

Suprafața maximă a unei uși culisante din sticlă cu profil VEKAMOTION 82 MAX

VEKAMOTION 82 MAX este unul dintre cele mai noi, eficiente și ușor de manevrat sisteme VEKA pentru uși culisante din sticlă cu acționare prin ridicare. În proiectarea sa, grupul german a urmărit crearea unei soluții care să ofere maximum de suprafață vitrată, reducând la minim amprenta ramei. Ținând cont că acest sistem a fost premiat cu Red Dot Design Award, se poate spune că VEKA și-a atins obiectivul, punând pe piață un profil de Clasa A cu care se pot realiza uși din sticlă cu înălțime de până la 2,7m și lățime de până la 6m. La fel ca în cazul ferestrelor, aceste dimensiuni sunt condiționate de folieri și pachetul de geam ales, iar dimensiunea maximă exactă a ușii culisante pe care o dorești o poți afla doar de la un partener VEKA.

De ce influențează tipologiile de deschidere și culorile profilului suprafața unei ferestre sau uși din sticlă?

Fiecare tip de deschidere, fie ea oscilantă, batantă sau culisantă,  încadrează sistemele de profile, elementele de legătură toc-cercevea și piesele de ancorare în perete la un alt tip de solicitare. Astfel, atunci când se dimensionează o fereastră trebuie avute în vedere și opțiunile pentru deschiderea acesteia. Este adevărat că o fereastră fixă fără montanți și fără deschidere poate lua dimensiuni destul de mari, însă o fereastră care nu aerisește își  îndeplinește doar pe jumătate obligațiile.

La capitolul culori, fiecare nuanță absoarbe cantități diferite de energie solară. Albul absoarbe cel mai puțin, negrul cel mai mult, iar toate varietățile de culori care se încadrează între ele absorb și reflectă în mod diferit energia adusă de razele soarelui. Pe măsură ce crește cantitatea de energie absorbită, profilul se încălzește mai mult și crește riscul de instabilitate. Pentru a păstra durabilitatea de până la 50 de ani a sistemelor sale, VEKA le testează riguros și oferă informații clare despre construcție și montaj companiilor de tâmplărie PVC cu care colaborează. În plus, pentru a reduce consumul de oțel, VEKA dimensionează armăturile profilelor pentru fiecare gamă de culoare – un aspect de sustenabilitate rar întâlnit în sfera producătorilor de profile PVC.  

Ce să aleg? O fereastră mare sau o ușă din sticlă?

Ambele soluții pot oferi cantități generoase de lumină naturală, aerisire și estetică plăcută prin foliere într-una dintre cele 50 de culori RAL sau imitații lemnoase, placare cu aluminiu la exterior și vopsire electrostatică în peste 2.000 de nuanțe sau prin aplicarea tehnologiei unice VEKA SPECTRAL. În general, ușile termoizolante din sticlă sunt preferate pentru living la parter și pentru acces către balcon sau terasă la etajele superioare. Dacă circulația persoanelor nu este o necesitate, atunci se poate opta pentru ferestre cu suprafețe mari. În schimb, dacă accesul spre și dinspre exterior este obligatoriu, iar spațiul limitat ridică semne de întrebare, află că ușile culisante din sticlă cu sistem VEKAMOTION 82 pot fi configurate pentru o multitudine de deschideri, astfel încât să fie funcționale, indiferent de obstacole sau limitări ce țin de spațiu.

Ți-a plăcut? Dă un share pe

Solicită ofertă
mail