image

VEKAMOTION 82 – alegerea perfectă pentru MAX lumină și confort – 19 martie 2024

Când ai o priveliște demnă de admirat în apropierea casei tale, precum un peisaj creat de natură sau o grădină creată de tine, este pur și simplu păcat să nu te bucuri de ea pe parcursul întregii zile, în orice anotimp, chiar din confortul locului pe care îl numești acasă. Pentru a te bucura de întreaga splendoare a vederii, VEKA îți vine în ajutor cu VEKAMOTION 82, un sistem de uși culisante din sticlă, ușor de manevrat și care ar putea susține până la 50 de ani pachetele de sticlă cu eficiență termică ridicată. Fiind un sistem acționat prin ridicare, chiar și cele mai mari uși culisante, care pot ajunge la 6m lățime și 2,7m înălțime, pot fi manevrate cu ușurință, de întreaga familie. Dar dacă nu vrei ca acestea să fie la îndemâna celor mici, poți solicita specialiștilor VEKA montarea unei încuietori cu cheie și geam laminat, pentru un plus de liniște și siguranță.

Când este ușa culisantă din sticlă alegerea ideală

Atât la bloc, cât și la casă, o ușă culisantă din sticlă vine cu mai multe avantaje. Cel mai important ar fi cantitatea mai mare de lumină solară care îți trece pragul după instalarea acesteia. Pe lângă beneficii legate de sănătate, razele soarelui mai sunt și gratuite, iar o suprafață mare din sticlă permite acestora să-ți ilumineze mai mult timp locuința, atât vara, cât și în zilele scurte de iarnă. Un alt avantaj, tot legat de sănătate, este aerisirea. Având o deschidere mai largă decât al unei ferestre, o ușă culisantă înseamnă oxigenare rapidă a locuinței, înainte ca frigul sau căldura să se instaureze în pereții interiori și mobilier. Acest lucru înseamnă mai mult confort și economii de energie, centrala termică și aerul condiționat având mai puțin de lucru în restabilirea temperaturii ideale. Am lăsat la urmă avantajul evident, și anume, vederea panoramică. În loc să stai lângă fereastră pentru a cuprinde pe deplin peisajul, îl poți admira din confortul unei canapele, așezate în mijlocul sau la celălalt capăt al camerei. Iar dacă vrei priveliști care pătrund în interiorul casei tale, poți opta pentru sistemul VEKAMOTION 82MAX cu cercevea fixă ascunsă și câștigător al premiului Red Dot Design Award 2021. Acest sistem îți oferă MAX de suprafață vitrată, punându-ți priveliștea într-una dintre cele mai înguste rame de pe piață.

Se poate monta sistemul VEKAMOTION 82 pe o construcție veche?

Instalarea sistemelor VEKAMOTION 82 și VEKAMOTION 82MAX nu depinde de vechimea construcției. În schimb, ea este condiționată de rolul pereților exteriori și de dispunerea stâlpilor. Așadar, chiar dacă sistemele VEKAMOTION 82 sunt foarte rezistente în susținerea pachetelor de geam cu până la 3 foi de sticlă și a vitrajelor speciale, având perete exterior de 3mm și armături din oțel ca toate profilele VEKA exclusiv de Clasa A, ele nu pot înlocui un perete de rezistență. Pe de altă parte, dacă peretele exterior pe care vrei să-l transformi în ușă din sticlă este din BCA sau alt tip de cărămidă neportantă, se poate, dar numai cu aviz prealabil din partea autorităților. În ceea ce privește stâlpii de rezistență, ar fi de preferat ca aceștia să nu se afișeze între tine și peisaj, dar dacă acest lucru nu este posibil, ei ar putea fi ”ocoliți” pe exterior. Păstrând stâlpii în interior, nu va fi necesară termoizolarea acestora, lucru care le-ar mări și mai mult secțiunea. Dacă însă dorești neapărat o ușă culisantă din sticlă și te afli în situația nefericită de a avea toți pereții exteriori structurali, există speranță. Cu ajutorul unui inginer proiectant de construcții civile și al unei firme de construcții specializate, ai putea să obții ușa din sticlă mult visată, dar trebuie să ții cont că investiția va fi considerabilă, lucrările vor fi de durată, iar centura și laturile golului vor crește în dimensiuni pentru a forma un cadru stabil.

De reținut! Orice fel de modificare adusă unei construcții, casă sau apartament (extindere, remodelarea fațadelor, demolare perete structural sau nestructural etc.), necesită autorizații și avize din partea autorităților. Prin urmare, dacă cineva se oferă să îți demoleze fără autorizații un perete exterior, ia-o ca pe un semnal de alarmă și reorientează-te. La urma urmei, este vorba de siguranța familiei tale, iar autorizațiile își au rostul bine stabilit în această privință.

VEKAMOTION poate fi instalat în una din tipologiile de mai jos. Pentru ca acest lucru să fie posibil, în cele mai multe cazuri este necesar ca prezența lor să fie luată în calcul încă din faza de proiectare a construcției. Totuși, limitările impuse de spațiu sunt o realitate des întâlnită, așa că o ușă VEKAMOTION se poate adapta oricărei situații, păstrându-și rezistența și durabilitatea. În plus, prin multitudinea opțiunilor de deschidere, ai garanția că o ușă culisantă VEKA își va păstra funcționalitatea indiferent de condiții. În fond, rolul unei uși este acela de a permite accesul neîngrădit al oamenilor spre și din exterior.

Afectează ușile culisante confortul și eficiența clădirii? Potrivit Metodologiei de calcul al performanței energetice a clădirilor (Mc 001-2022), publicată de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației în decembrie 2022, transmitanţele termice corectate recomandate pentru clădiri rezidențiale noi NZEB (Nearly Zero-Energy Building – clădiri cu consum de energie aproape egal cu zero), au valori de 0,25W/m2K pentru pereți exteriori (nu include suprafețele vitrate), 1,11W/m2K pentru tâmplărie exterioară (ferestre și ferestre de mansardă) și 1,30W/m2K pentru tâmplărie exterioară (uși cu acționare manuală). Pentru clădiri renovate, se recomandă ca transmitanța pereților să nu depășească 0,33W/m2K (nu include suprafețele vitrate), cea a ferestrelor să fie sub 1,20W/m2K, iar cea a ușilor are aceeași valoare ca în cazul construcțiilor noi. În mod evident, eficiența termică a unui perete exterior opac, care poate depăși 40cm grosime cu tot cu termoizolație, nu poate fi comparata cu cea a unui perete din sticlă cu grosime de maximum 54mm. Cu toate acestea, eficiența termică a sistemelor VEKAMOTION 82 nu se îndepărtează mult de recomandările pentru pereți și se situează sub valorile recomandate pentru uși și ferestre. Astfel, cu un pachet de geam performant, ușile VEKAMOTION pot ajunge la un coeficient de transfer termic (transmitanță) de numai 0,78W/m²K. În concluzie, o ușă culisantă din sticlă cu sistem VEKAMOTION 82 și pachet de geam eficient, nu pun în pericol nici confortul, nici eficiența energetică, nici cheltuielile aferente încălzirii și răcirii locuințelor.

Care sunt opțiunile de personalizare a sistemelor VEKAMOTION 82?

Fiind vârfuri de gamă în segmentul ofertei VEKA de Clasa A pentru uși culisante din sticlă, atât VEKAMOTION 82, cât și VEKAMOTION 82MAX, au acces la întreg pachetul de personalizări al grupului german VEKA. Mai exact, cele două sisteme pot fi foliate în oricare dintre cele peste 50 de culori RAL și imitații lemnoase, pot fi placate cu aluminiu la exterior și vopsite în peste 2.000 de nuanțe RAL sau pot fi înzestrate cu nuanțele unice și senzația catifelată a tehnologiei VEKA SPECTRAL.

Ți-a plăcut? Dă un share pe

Solicită ofertă
mail