Semne care îți arată că este momentul să înlocuiești ferestrele casei – 27 august 2024
Cu greu ne putem imagina o clădire fără ferestre sau cât de bizară și incomodă ar fi viața în construcții din care nu putem vedea cu ochii noștri ce se întâmplă afară. Fără a subestima importanța rezistenței, a izolațiilor, a instalațiilor sau a finisajelor, nu acestea dau farmec și personalitate unei clădiri, așa cum nici arhitectura sau amenajarea interioară nu fac mai tolerabilă viața în subsol. Ce ne permite să petrecem atât de mult timp acasă ori la birou, și să tolerăm spațiul relativ restrâns al acestora, sunt ferestrele. Poate că sună subiectiv, dar ferestrele, ușile și instalațiile sunt elementele unei clădiri cu care interacționăm cel mai des, în timp ce suprafețele vitrate ale ferestrelor și ușilor din sticlă ne fac șederea mai plăcută în orice încăpere. Prin lumina pe care o lasă în clădire, aerisire și vederi, ferestrele și ușile din sticlă sunt legătura directă cu lumea exterioară, dar și filtrul care ne ajută să păstrăm doar ce ne trebuie, atunci când temperatura de afară, zgomotele sau capriciile naturii ne amenință confortul din interior. Dacă iluminatul natural și aerisirea se pot face prin orice fereastră deschisă, pentru izolare termică și fonică avem nevoie de ferestre specializate în acest sens, eficiente și cu profil solid care le ajută să se închidă perfect de fiecare dată. Astfel de profile sunt și cele VEKA exclusiv de Clasa A, pe structura cărora partenerii VEKA, furnizori certificați de tâmplărie PVC și montaj, construiesc ferestre și uși termoizolante la cele mai înalte standarde din piață. Iată în continuare câteva exemple care te anunță că ai nevoie de astfel de ferestre termoizolante, eficiente din prima zi și până la 50 de ani.
În jurul ferestrei se simte aer rece
Majoritatea clădirilor de locuit au radiatoarele (caloriferele) montate sub ferestre pentru a preveni efectul de podele reci. Această poziționare ajută totodată la prevenirea condensului și la menținerea unei temperaturi plăcute în dreptul ferestrelor pe timp de iarnă. Dacă simți frig atunci când te apropii de ferestre, înseamnă că la nivelul acestora se pierde o cantitate însemnată de căldură. Asta se întâmplă pentru că nu sunt termoizolante prin natura lor, nu au fost montate corect, sau pentru că au apărut defecțiuni. Oricare ar fi cauza, soluția este în cele mai multe cazuri înlocuirea lor cu ferestre termoizolante mai rezistente și mai eficiente.
Între foile de geam se formează condens
Condensul poate apărea uneori pe suprafața ferestrelor închise de la băi și bucătării, când temperaturile de afară sunt foarte scăzute, iar umiditatea interioară este foarte ridicată. În astfel de condiții puțin condens la fața geamurilor nu este neapărat un semnal de alarmă – doar deschizi puțin geamul pentru aerisire și asta a fost tot. Însă, apariția condensului între foile de geam nu e niciodată ceva normal pentru o fereastră termoizolantă. În cazul acestora, pachetul de geam are obligația de a ține vaporii de apă în exterior, apa fiind un bun termoconductor, ce scade mult eficiența unui element termoizolant. Pentru a remedia această problemă, fie se înlocuiește pachetul de geam, dacă tâmplăria este încă de încredere, fie se înlocuiește întreaga fereastră, dacă aceasta prezintă și alte defecțiuni. Important aici este ca inspecția ferestrei cu probleme de condens să fie făcută de un specialist, care poate identifica exact defectele și oferi soluția optimă.
Ferestrele nu mai izolează fonic
Zgomotul care pătrunde în interior este cel mai fin și timpuriu indicator al ferestrelor cu deficiențe. Asta deoarece aerul rece și condensul apar când afară sunt temperaturi scăzute, iar picăturile de apă ocolesc ferestrele cu probleme doar în caz de precipitații. Pe de altă parte, rezistența ferestrelor la zgomot poate fi testată oricând, iar dacă închiderea acestora nu face mare diferență, atunci ai nevoie de unele mai eficiente sau o verificare a garniturilor, feroneriei și închiderii de către un specialist. În plus, o fereastră care nu izolează fonic, nu stă prea bine nici la eficiență energetică. Pentru o comparație mai la îndemână, ferestrele realizate cu sisteme VEKA pot bloca până la 47dB, ceea ce ar însemna că zgomotul produs de trafic se aude ca o șoaptă când ferestrele sunt închise.
Profilele s-au curbat, iar ferestrele nu se mai închid corespunzător
Expunerea la razele soarelui a profilelor de slabă calitate, supraîncărcarea acestora sau un montaj defectuos pot duce la curbarea lor și la imposibilitatea realizării unei închideri etanșe a ferestrelor. Când se întâmplă acest lucru, efectele sunt cât se poate de vizibile, iar singurul remediu este înlocuirea lor, deoarece o fereastră care nu se închide perfect duce la pierderi semnificative de energie, facturi mai mari și disconfort. Pentru a preveni astfel de situații, toate sistemele VEKA au pereții exteriori cu grosime de 3mm și sunt rigidizate la interior cu armătură din oțel de minim 1,5mm. La acestea se adaugă rețeta proprie de PVC, proiectare, producție și testare riguroase, în stil german.
De ce este important montajul profesional al unei ferestre?
Alegerea unui profil de Clasa A, a unui pachet de geam eficient energetic și a unui producător certificat de tâmplărie PVC sunt etape importante în drumul către ferestre și uși termoizolante. Cu toate acestea, beneficiile ce decurg de aici pot fi anulate de un montaj greșit, care nu ține cont de așezarea corectă a ferestrei, de numărul necesar al punctelor de prindere în perete sau de distribuția acestora. Din aceste motive, partenerii din România ai grupului VEKA sunt selectați cu rigurozitate și primesc informații precise asupra modului de prelucrare și montaj al sistemelor VEKA. Practic, acest pachet complet de produse și servicii susține performanța și eficiența ferestrelor și a ușilor cu sisteme VEKA, cât și durabilitatea de până la 50 de ani a acestora.