image

Ce înseamnă 70, 76, 82 din numele sistemelor VEKA de Clasa A și de ce sunt importante – 31 martie 2025

Este foarte probabil ca mulți dintre cei care citesc acest articol să cunoască deja ce reprezintă acele numere, iar pentru cei care încă nu știu ce înseamnă, nu prelungim suspansul – ele reprezintă valorile adâncimilor constructive ale sistemelor VEKA și sunt exprimate în milimetri. Mai exact, dacă privim o fereastră deja montată, distanța dintre fața exterioară a profilului de toc sau cercevea și fața interioară, se numește adâncime constructivă. Măsurată, în cazul sistemelor VEKA exclusiv de Clasa A și cu perete exterior de 3mm, ea are 70mm, 76mm sau 82mm, în funcție de profilul SOFTLINE ales.

De ce contează adâncimea constructivă a profilului PVC

Pe scurt, cu cât adâncimea constructivă a unui profil este mai mare, cu atât crește și grosimea pachetului de geam pe care îl poate acomoda. Până aici totul e simplu, însă, dacă un profil oarecare poate prinde în baghetă un pachet de geam, nu înseamnă că îl poate și susține pe termen lung. Prin urmare, pe lângă adâncimea constructivă, contează foarte mult și rezistența profilului, care este dată de grosimea pereților exteriori și interiori, geometria secțiunii, armătură, feronerie, numărul punctelor de prindere și distribuția acestora. Un amănunt foarte important de reținut este că numărul de camere nu este neapărat un indicator al rezistenței sau performanței profilului. Spre exemplu, un profil cu adâncime constructivă de 70mm și 6 camere poate fi inferior unuia de 76mm cu 5 camere. Luând în considerare toate aceste aspecte, VEKA nu doar extrudează profile PVC de Clasa A, ci proiectează riguros dispoziția și forma fiecărui perete interior, folosește o rețetă proprie de PVC și testează mecanic, prin expunere la intemperii și variații de temperatură fiecare sistem. Prin toate aceste demersuri, compania se asigură că sistemele sale susțin pentru  o perioadă estimată la 50 de ani suprafețele maxime recomandate de sticlă, care, în cazul unui vitraj tripan, pleacă de la 30kg/mp și pot depăși cu ușurință 100 de kilograme în cazul ferestrelor mari și a ușilor culisante din sticlă.

Cum influențează grosimea pachetului de geam performanța ferestrelor și ușilor termoizolante

Sticla nu este un material termoizolant, iar când este clară și cu grosime de numai 4mm, de una singură nu izolează mai nimic. Totuși, rolul geamului este de a proteja de vânt și intemperii, permițând în același timp iluminarea naturală a încăperilor și vederea spre exterior. Bariera care blochează schimbul de căldură interior-exterior este gazul sigilat între foile de geam. Acest gaz poate fi aer, iar pentru performanțe mai ridicate se utilizează unul din gazele inerte argon sau kripton. Cu cât această barieră este mai groasă, cu atât termoizolarea este mai eficientă. Pentru a reduce și mai mult coeficientul de transfer termic, se utilizează două astfel de bariere, separate printr-o foaie de geam intermediară care previne amestecul gazelor, iar rezultatul este geamul tripan (cu trei foi de sticlă). Ce trebuie menționat este că nu orice tripan este mai bun decât un vitraj cu două foi. Pachetul de geam tripan începe să devină eficient atunci când grosimea lui are cel puțin 32mm, ceea ce înseamnă o adâncime a spațiului umplut cu gaz de măcar 10mm în cazul geamurilor de 4mm. Pentru grosimi mai mici ale pachetului de geam, performanțele dintre un tripan și un vitraj cu două foi sunt similare, iar costul adițional nu își are rostul.

Revenind la tripanul cu grosimea minimă de 32mm, pentru ca acesta să fie fixat bine în cercevea, profilul PVC trebuie să aibă cel puțin 70mm adâncime constructivă. Din acest motiv și pentru a oferi performanțe de nivel nZEB pe toată linia, sistemele VEKA pornesc de la această adâncime constructivă, continuă cu cea de 76mm și ajung până la 82mm. În plus, nici unul dintre sistemele VEKA nu se oprește la pachete de geam cu grosime de 32mm. SOFTLINE 70 poate susține vitraje de max. 42mm grosime, pe SOFTLINE 76 se poate monta pachet de geam cu max. 48mm grosime, iar SOFTLINE 82 poate susține vitraje cu până la 54mm grosime. Deși vorbim despre salturi de numai 6mm în grosimea pachetului de geam, ele influențează foarte mult eficiența energetică a ferestrelor. Astfel, cu SOFTLINE 70 se pot construi ferestre cu un coeficient de transfer termic Uw de1,0W/m²K, SOFTLINE 76 ajunge până la Uw=0,75 W/m²K, iar SOFTLINE 82 poate oferi cu pachetul de geam potrivit un Uw de numai 0,67 W/m²K, suficient pentru a îndeplini și cerințele stricte impuse de ferestre pentru case pasive.

Cum contribuie profilul la eficiența energetică a ferestrelor și ușilor termoizolante

Principiul barierelor de gaz, grosimea și numărul lor, despre care am vorbit în cazul vitrajelor, se aplică și în cazul profilului. Pe măsură ce crește adâncimea constructivă și numărul de camere, crește și performanța termoizolantă a profilului (Uf). Condițiile sunt ca numărul camerelor, forma și dispoziția acestora să fie proiectate meticulos, iar profilul rezultat să fie testat cu rigurozitate. După cum se poate observa în imaginea de mai sus, complexitatea la care ajunge secțiunea unui sistem VEKA este foarte ridicată, iar fiecare element, cât și întregul ansamblu, au în spate calcule și verificări repetate. Pentru a se ajunge la această formă finală, cercetarea, dezvoltarea și testele solicită timp și investiții substanțiale din partea VEKA. Nu toate companiile fac acest lucru, de aceea VEKA este unul dintre puținii producători de sisteme premium și lider al pieței globale de profile din PVC exclusiv de Clasa A. Nu în ultimul rând, pentru ca ferestrele și ușile termoizolante să fie într-adevăr eficiente, au nevoie de profil cu cel puțin 5 camere, precum SOFTLINE 70. Astfel, doar combinând un vitraj eficient cu geometria unui profil performant se poate ajunge la ferestre și uși din sticlă pentru construcții nZEB sau case pasive.

Cum poți îmbunătăți și mai mult performanța noilor ferestre și uși termoizolante

Chiar dacă sticla în sine nu este un termoizolant extraordinar, pachetele de geam termoizolant cu foi speciale de sticlă pot contribui la sporirea performanțelor energetice ale ferestrelor și ușilor termoizolante. Două dintre cele mai populare opțiuni de sticlă specială pentru vitraje termoizolante cu eficiență ridicată sunt Low-E și Solar4S. În general, o configurație de vitraj tripan are la exterior sticla Solar4S, geam clar intermediar și sticlă Low-E la interior. Această configurație poate varia în funcție de climatul specific zonei (Litoral vs. Munte), expunerea la soare și nivelul de eficiență dorit. Ca idee, geamul Low-E are rolul de a ține căldura în interior pe timp de iarnă, în timp ce Solar4S reflectă razele fierbinți ale soarelui din lunile de vară, păstrând încăperile mai răcoroase. Configurațiile optime sunt recomandate de producătorul ferestrelor și ușilor termoizolante, iar pentru proiectare, asamblare și montaj profesionist, îți recomandăm să iei legătura cu unul dintre partenerii certificați VEKA. Procedând astfel, ai garanția că noile tale ferestre și uși culisante din sticlă vor respecta eficiența energetică prevăzută în ofertă și că montajul se va realiza ținând cont de toate specificațiile sistemelor VEKA exclusiv de Clasa A. După montaj și timp de 50 de ani, durata de viață estimată a sistemelor VEKA, nu mai este nevoie decât de întreținere normală și verificări periodice efectuate de un partener VEKA.

Ți-a plăcut? Dă un share pe

Solicită ofertă
mail